Επιλεγμένα

Γνωρίζουμε περισσότερα μετρώντας τους ρυθμούς περιστροφής γειτονικού στο δικό μας Γαλαξία

Από στις 21 Φεβρουαρίου 2014

Χρησιμοποιώντας το Διαστημικό ΤηλεσκόπιοHubble της NASA, αστρονόμοι για πρώτη φορά μέτρησαν με ακρίβεια το ρυθμό περιστροφής ενός γαλαξία, βασιζόμενοι στη δεξιόστροφη κίνηση των άστρων του.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, το κεντρικό τμήμα του γειτονικού γαλαξία, που ονομάζεται Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου(LMC), συμπληρώνει μια περιστροφή κάθε 250 εκατομμύρια χρόνια. Ίση χρονική διάρκεια κάνει και ο Ήλιος μας για να συμπληρώσει μια περιφορά γύρω από το κέντρο του Γαλαξίας μας.

Η μελέτη του γειτονικού γαλαξία αποδίδει πολύ χρήσιμα δεδομένα για τον δικό μας Γαλαξία, η μελέτη του οποίου είναι δύσκολη αφού η Γη περιέχεται σε αυτόν, ενώ η παρατήρηση του γαλαξία LMC γίνεται από έξω.

Τον περασμένο αιώνα οι αστρονόμοι είχαν υπολογίσει τους ρυθμούς περιστροφής γαλαξία παρατηρώντας τις μετατοπίσεις στο φάσμα των φώτων των άστρων του, αξιοποιώντας το φαινόμενο που είναι γνωστό ως φαινόμενο Doppler. Οι νέες μετρήσεις από το Hubble συνδυασμένοι με τις προηγούμενες μετρήσεις παρέχουν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με το ρυθμό περιστροφής του LMC.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας την Wide Field Camera 3 και την Advanced Camera for Surveys του Hubble, μελέτησαν άστρα σε 22 πεδία απλωμένα στον ευρύ δίσκο του LMC, ο οποίος εμφανίζεται στον ουρανό του νότιου ημισφαιρίου ως ένα ουράνιο αντικείμενο διαμέτρου περίπου 20 φορές μεγαλύτερης από αυτή της Σελήνης. Τα βέλη στην εικόνα (που συνοδεύει την είδηση) δείχνουν την προβλεπόμενη κίνηση για τα επόμενα 7 εκατομμύρια χρόνια, με βάση στις παρατηρήσεις του Hubble.

Η μέθοδος θα εφαρμοστεί και στο μικρό «εξάδελφο» γαλαξία, το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (SMC), επειδή οι γαλαξίες αλληλεπιδρούν και κατά συνέπεια μια τέτοια μελέτη θα αποδώσει μια πολύ βελτιωμένη γνώση για το πως οι γαλαξίες κινούνται ο ένας γύρω από τον άλλο και γύρω από τον δικό μας Γαλαξία.

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής