Επιλεγμένα

Θύμηση με λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον Γάλλο Φυσικό Frederic Joliot-Curie

Από στις 19 Μαρτίου 2014

Γεννήθηκε στο Παρίσι 19 Μαρτίου του 1900. Αποφοίτησε από την École Supérieure de Physique et de Chimie Industrielles de la Ville de Paris και το 1925 έγινε βοηθός της Marie Curie, στο Ινστιτούτο Ραδίου στο Παρίσι.

Εκεί ερωτεύθηκε την κόρη της Curie, Irène, η οποία εργαζόταν επίσης ως βοηθός της Marie Curie. Παντρεύτηκαν και μετά το γάμο τους και οι δυο άλλαξαν το επώνυμό τους σε Joliot-Curie, αν και η κόρη τους Hélène Langevin-Joliot, είχε πει πως παρόλο που πολλοί ονόμαζαν τους γονείς της ως Joliot-Curie, αλλά οι ίδιοι υπέγραφαν τα papers που δημοσίευαν ως Irène Curie και Frédéric Joliot.

Εργάστηκαν στην έρευνα μαζί και μοιράστηκαν το βραβείο Nobel Χημείας το 1935, «σε αναγνώριση για τη σύνθεση νέων ραδιενεργών στοιχείων». Για παράδειγμα, ανακάλυψαν ότι άτομα Αλουμινίου που εκτίθενται σε ακτίνες Άλφα μετασχηματίζονται σε άτομα ραδιενεργού Φωσφόρου.

Από το 1939 ερεύνησε τη σχάση ατόμων Ουρανίου. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εργάστηκε ως επιβλέπων για την πρώτη ατομική στήλη στη Γαλλία. Διαδέχθηκε τη σύζυγό του ως επικεφαλής του Ινστιτούτου Ραδίου μετά το θάνατό της το 1956.

Άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι, στις 14 Αυγούστου του 1958, σε ηλικία 58 ετών.

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής