Επιλεγμένα

Περίπλοκη οργανική ένωση που “μυρίζει” ζωή βρέθηκε στο διαστρικό διάστημα

Από στις 2 Οκτωβρίου 2014

Επιστήμονες ανακάλυψαν τις ίχνη των χημικών στοιχείων από τα οποία προέρχεται η ζωή στο κέντρο του γαλαξία μας. Συγκεκριμένα ανακαλύφθηκε ισοπροπυλικό κυανίδιο σε ένα νέφος όπου λάμβανε χώρα δημιουργία ενός άστρου σε απόσταση 27.000 ετών φωτός από τη Γη.

Η διακλαδισμένη ανθρακική δομή που εντοπίστηκε βρίσκεται εγγύτερα στις πολύπλοκες οργανικές μοριακές δομές που συνιστούν τη ζωή σε σχέση με κάθε άλλη χημική ένωση που έχει βρεθεί στο Σύμπαν.

Η νέα ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι βασικές γενεσιουργές δομές της ζωής ίσως είναι διασκορπισμένες σε όλα τα μήκη και πλάτη του γαλαξία μας. Έχουν βρεθεί διάφορα οργανικά μόρια στο διαστρικό διάστημα, αλλά το ισοπροπυλικό κυανίδιο είναι η πρώτη ένωση που περιέχει μια διακλαδισμένη αλυσίδα άνθρακα στη βάση της.

Η σημασία της ανακάλυψης είναι μεγάλη διότι μπορεί να σημαίνει ότι το διαστρικό διάστημα είναι η πηγή πολυπλοκότερων διακλαδισμένων ανθρακικών μορίων, όπως τα αμινοξέα, χημικές ουσίες απαραίτητες για την ανάπτυξη της ζωής στη Γη.
Όπως ανέφερε ο Δρ Αρνό Μπελός από το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, “τα αμινοξέα στη Γη είναι οι βασικές δομές των πρωτεϊνών και οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Το βασικό ερώτημα είναι το εξής: υπάρχει ζωή σε άλλο σημείο του γαλαξία μας;”.

Το μόριο εντοπίστηκε σε ένα γιγάντιο νέφος αερίων με την ονομασία Τοξότης Β2, μια περιοχή στο κέντρο του Milky Way, όπου αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα η γέννηση ενός άστρου. Όταν γεννιέται ένα άστρο θερμαίνονται μικροσκοπικοί κόκκοι σκόνης. Οι χημικές αντιδράσεις στην επιφάνεια της αστρικής σκόνης επιτρέπουν τη διαμόρφωση πολύπλοκων μοριακών δομών όπως το ισοπροπυλικό κυανίδιο.

Τα μόρια εκπέμπουν ακτινοβολία την οποία εντόπισαν με τη μορφή ραδιοκυμάτων τα μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια που βρίσκονται εγκατεστημένα στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Σε κάθε μόριο αντιστοιχεί ένα διαφορετικό “φασματικό αποτύπωμα” ή συχνότητες. Το στοίχημα για τους επιστήμονες είναι η αντιστοίχιση αυτών των συχνοτήτων με μόρια που έχουν περιγραφεί στο εργαστήριο.

Πηγή: econews

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής