Επιλεγμένα

Επαναστατική εικόνα του ALMA αποκαλύπτει πώς γεννιούνται οι πλανήτες

Από στις 6 Νοεμβρίου 2014

Μια νέα εικόνα από το ραδιοτηλεσκόπιο ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), στη Χιλή, αποκαλύπτει με καταπληκτική λεπτομέρεια, που δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα, τον δίσκο γύρω από ένα νέο άστρο, από τον οποίο θα διαμορφωθούν νέοι πλανήτες. Αυτό το υψηλής ευκρίνειας αποτέλεσμα, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης πως αναπτύσσονται οι πρωτοπλανητικοί δίσκοι και πως σχηματίζονται οι πλανήτες.

Το ALMA απόκτησε την πλέον λεπτομερή του εικόνα που δείχνει τη δομή του δίσκου γύρω από το άστρο HL Tau, ένα άστρο ενός εκατομμυρίου ετών που βρίσκεται περίπου 450 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Ταύρου. Η εικόνα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποκαλύπτει μια σειρά ομόκεντρων και φωτεινών δακτυλίων που χωρίζονται μεταξύ τους με κενά.

Άστρα όπως το HL Tau και ο δικός μας Ήλιος, σχηματίζονται από νέφη αερίων και σκόνης καταρρέουν εξαιτίας της βαρύτητας. Με την πάροδο του χρόνου τα σωματίδια σκόνης που περιβάλλουν το άστρο κολλούν μεταξύ τους αυξάνοντας το μέγεθος των συσσωματώσεων που δημιουργούνται σε αυτό των κόκκων άμμου, χαλικιών και βράχων μεγαλύτερου μεγέθους.

20141106_ALMA1_HL420x420

 

Αυτά τελικά τοποθετούνται σε ένα λεπτό δίσκο όπου διαμορφώνονται κομήτες, αστεροειδείς και πλανήτες. Μόλις αυτά τα πλανητικά σώματα αποκτήσουν αρκετή μάζα, μεταβάλλουν δραματικά τη δομή του δίσκου διαμορφώνοντας δακτυλίους και κενά, καθώς οι πλανήτες «καθαρίζουν» τις τροχιές τους από συντρίμμια, σκόνη και αέρια, μετατρέποντας τον δίσκο σε σφιχτές και περιορισμένες ζώνες.

Πηγή: http://www.almaobservatory.org/

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής