Επιλεγμένα

Το νέο ανθρωποειδές ρομπότ της DARPA μπορεί να περπατήσει χωρίς καμία υποστήριξη (VIDEO)

Από στις 21 Ιανουαρίου 2015

Την τελευταία φορά που παρουσιάστηκε το ATLAS, προϊόν συνεργασίας της DARPA και της Boston Dynamics (ιδιοκτησίας της Google), είχε δυο σημαντικές αδυναμίες. Ήταν πολύ θορυβώδες και για να μπορέσει να τροφοδοτηθεί και να σταθεί σε όρθια θέση χρειαζόταν ένα πολύ γερό υποστηρικτικό καλώδιο. Και τα δυο αυτά προβλήματα έχουν πλέον αντιμετωπιστεί. Η DARPA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζει την νέα έκδοση του ATLAS. Το 75% του ρομπότ έχει επανασχεδιαστεί, το μόνο που έχει παραμείνει το ίδιο είναι τα συστήματα κάτω από τα γόνατα.

Video με το ανθρωποειδές νέας γενιάς:

Η προηγούμενη γενιά του ATLAS, τροφοδοτούνταν με τη χρήση ενός καλωδίου- συρματόσχοινου και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά το εύρος κίνησης του. Η νέα γενιά φέρει μπαταρία, η οποία προσφέρει στο ρομπότ αυτοδυναμία διάρκειας μιας ώρας. Το βάρος του αγγίζει τα 160 κιλά, έχει μεταλλικό σκελετό και πολλές αιχμηρές γωνίες.

Το νέο ATLAS είναι πολύ πιο ήσυχο από τις προηγούμενες γενιές, ένα χρόνο πριν οι άνθρωποι που εργάζονταν δίπλα του χρειάζονταν ωτοασπίδες. Τώρα χάρη στο νέο σχεδιασμό αντλίας πίεσης ο θόρυβος που προκαλείται από τη λειτουργία του χαρακτηρίζεται ως ενοχλητικός και όχι εκκωφαντικός. Τα χέρια του έχουν επανασχεδιαστεί αυξάνοντας το εύρος τους, νέοι ενεργοποιητές στα χέρια και στα πόδια το καθιστούν δυνατότερο από ποτέ και ένας ασύρματος διακόπτης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στο χειριστή του να τερματίσει τη λειτουργία του αν κάτι πάει στραβά.

Video με το ανθρωποειδές παλιάς γενιάς:

Πηγές: Boston Dynamics και Defense Advanced Research Projects Agency

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.