Επιλεγμένα

Μελέτη υποστηρίζει ότι γονίδια που συνδέονται με τον αυτισμό σχετίζονται επίσης και με υψηλότερη ευφυΐα

Από στις 10 Μαρτίου 2015

Σύμφωνα με δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ερευνητές βρήκαν, στο πλαίσιο έρευνας, νέα στοιχεία που συνδέουν τους γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον αυτισμό με μεγαλύτερη γνωστική ικανότητα σε άτομα που δεν βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή αναπηρία που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες γλώσσας και λόγου. Η σχέση μεταξύ του αυτισμού και της ευφυΐας δεν είναι καθαρή. Πάνω από 70% των ατόμων με αυτισμό εμφανίζουν μια νοητική διαταραχή, αλλά κάποια άτομα με την διαταραχή αυτή δείχνουν να έχουν υψηλότερη, από το μέσο όρο, μη-λεκτική νοημοσύνη, λένε τα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Η μη-λεκτική νοημοσύνη επιτρέπει τους ανθρώπους να λύνουν σύνθετα προβλήματα με χρήση εικονικών και πρακτικών ικανοτήτων συλλογισμών που απαιτούν μικρή ή μηδενική χρήση της γλώσσας.

«Καθώς αρχίζουμε να κατανοούμε πώς σχετίζονται οι γενετικές παραλλαγές με την επίπτωση του αυτισμού στη λειτουργία του εγκεφάλου, μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε την φύση της αυτιστικής ευφυΐας», δήλωσε ο Dr Toni-Kim Clarke της Διεύθυνσης της Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Οι ερευνητές ανάλυσαν περίπου 10000 ατόμων που ελήφθησαν από τον γενικό πληθυσμό της Σκωτίας. Άτομα ελέγχθηκαν για τη γενική γνωστική τους ικανότητα, ενώ είχε αναλυθεί και το DNA τους. Η ομάδα έρευνας βρήκε ότι μεταξύ των ατόμων που ποτέ δεν αναπτύσσουν αυτισμό, έχοντας γενετικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την δυσλειτουργία αυτή, υπάρχουν αυτά που, κατά μέσο όρο, συνδέονται με επιτυχία βαθμολογίας ελαφρά καλύτερης, στα γνωστικά τεστ.

Οι ερευνητές βρήκαν επιπλέον στοιχεία σύνδεσης μεταξύ γονιδίων που σχετίζονται με τον αυτισμό και της ευφυΐας, όταν διεξήγαγαν τις ίδιες δοκιμασίες σε 921 έφηβους που πήραν μέρος στη Μελέτη Διδύμων Εφήβων στο Brisbane. «Αυτή η μελέτη υποστηρίζει ότι γονίδια για τον αυτισμό μπορεί στην πραγματικότητα να παρέχουν, κατά μέσο όρο, ένα μικρό πλεονέκτημα ευφυΐας σε αυτούς που τα φέρουν, παροχή που δεν επηρεάζεται από τον αυτισμό», δήλωσε ο καθηγητής Nick Martin, του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας του Queensland, της Αυστραλίας.

Πηγή: University of Edinburgh

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.