Επιλεγμένα

Σύμφωνα με μελέτη του Max Planck Institute: Οι ηλικιωμένοι γίνονται όλο και νεώτεροι!

Από στις 23 Μαρτίου 2015

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες σήμερα δείχνουν υψηλότερα επίπεδα γνωστικής λειτουργίας και ευημερίας από ηλικιωμένους ενήλικες της ίδιας ηλικίας πριν από 20 χρόνια. Αυτό έχει βρεθεί σε μια συνεργατική μελέτη μεταξύ διαφόρων ερευνητικών ιδρυμάτων στο Βερολίνο, συμπεριλαμβανομένων του Πανεπιστημίου Humboldt στο Βερολίνο, του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charité του Βερολίνου, του Ινστιτούτου Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (MPIB) και του Γερμανικού Κοινωνικο-οικονομικού Πάνελ (SOEP).Το αποτέλεσμα θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Psychology and Aging».

Για όλους εκείνους που ανησυχούν για ότι γερνάνε, να μερικές καλές ειδήσεις: Οι ηλικιωμένοι γίνονται όλο και πιο νέοι. Οι σημερινοί 75-χρονοι, κατά μέσο όρο, είναι γνωστικά σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τους 75-χρονους πριν από 20 χρόνια. Την ίδια στιγμή, η σημερινή γενιά των 75-χρονων αναφέρει επίσης υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. «Τα κέρδη στην γνωστική λειτουργία και την ευημερία που έχουμε μετρήσει εδώ στο Βερολίνο είναι αξιόλογα και μεγάλης σημασίας για την ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία», σχολιάζει ο Ulman Lindenberger, Διευθυντής του Κέντρου για τη Ψυχολογίας του βίου, στο Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη . Οι ερευνητές συσχετίζουν τα κέρδη με κοινωνικο-πολιτισμικούς παράγοντες, όπως η εκπαίδευση. Κατά την άποψή τους, η αύξηση της ευημερίας οφείλεται επίσης στην καλύτερη φυσική κατάσταση και στα υψηλότερα επίπεδα της ανεξαρτησίας στις μεγάλες ηλικίες.

«Ωστόσο, αναμένουμε ότι αυτές οι θετικές ιστορικές τάσεις μειώνονται στο τέλος της ζωής», προσθέτει ο Denis Gerstorf, Καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου Humboldt στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια του τελικού σταδίου του βίου, η αύξηση των καλών χρόνων ζωής είναι πιθανό να δώσουν τη θέση τους σε μια ταχεία και σημαντική πτώση τόσο της γνωστικής λειτουργίας όσο και της ευζωίας. Οι τρέχουσες μελέτες του Gerstorf και των συναδέλφων του που εξετάζουν τα τελευταία χρόνια των γηραιών ανθρώπων υποστηρίζουν αυτή την άποψη.

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη στο Βερολίνο περιλαμβάνει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Humboldt στο Βερολίνο, το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, την πολύ-ομαδική μελέτη του «Κοινωνικο-οικονομικού Πάνελ» (SOEP) στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW, στο Βερολίνο) και του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charité, του Βερολίνου. Το δημοσίευμα βασίζεται σε δεδομένα από το Berlin Aging Studies (BASE και BASE-II), που συγκρίθηκαν με τα δεδομένα του SOEP, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά για τη Γερμανία. «Ο συνδυασμός των δεδομένων από μια μεγάλη πόλη, σε αυτή την περίπτωση το Βερολίνο, με αντιπροσωπευτικά στοιχεία από το σύνολο της Γερμανίας (SOEP), είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των BASE και BASE-II», τονίζει ο Gert G. Wagne, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του DIW Βερολίνου και συνεργάτης του Max Planck στο MPIB.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 708 Βερολινέζους, ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι ελέγχθηκαν για τη γνωστική τους λειτουργία και βαθμολογήθηκαν για την ευημερία τους, στο πλαίσιο του Berlin Aging Study II. Συνέκριναν αυτά τα στοιχεία με εκείνα από την Berlin Aging Study, την προηγούμενη μελέτη νωρίς στη δεκαετία του 1990 και εντόπισε 161 «στατιστικά δίδυμα», που ως επί το πλείστον αποτελούνται από ένα άτομο του ιδίου φύλου από κάθε μία από τις δύο μελέτες, που ήταν όσο το δυνατόν παρόμοια μεταξύ τους στην ηλικία και την εκπαίδευση. Εξετάσθηκαν επίσης παράγοντες, όπως ιατρικά διαγνωσθείσες ασθένειες. Η μέση ηλικία αυτών των συγκρινόμενων ζευγαριών ήταν τα 75 έτη (το νεαρότερο άτομο ήταν 65 ετών και το μεγαλύτερο ήταν 89 ετών). Για να ελέγξουν τη συγκρισιμότητα, οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τους πληροφορίες από τη μελέτη του SOEP του DIW Βερολίνου που έχει συλλέξει αντιπροσωπευτικά στοιχεία για τον πληθυσμό της Γερμανίας για 30 χρόνια.

Πηγή: Max Planck Institute

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.