Επιλεγμένα

Συσσωματώματα πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο Alzheimer παρατηρήθηκαν σε εγκεφάλους νεαρών ενηλίκων

Από στις 2 Μαρτίου 2015

Σύμφωνα με νέα μελέτη στη Northwestern Medicine, που εκπλήσσει, η αμυλοειδής-μια ασυνήθιστη πρωτεΐνη η συσσώρευση της οποίας στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ασθένειας του Alzheimer-αρχίζει να συσσωρεύεται στο εσωτερικό των νευρώνων των ανθρώπων από την ηλικία των 20 ετών, μια ηλικία πολύ μικρότερη από ότι είχαν ποτέ φανταστεί οι επιστήμονες. Οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι η πρώτη φορά που η συσσώρευση της αμυλοειδούς παρουσιάζεται σε τόσο νεαρό ανθρώπινο εγκέφαλο. Είναι γνωστό από καιρό ότι η αμυλοειδής συσσωρεύεται και σχηματίζει συσσωματώματα πλάκας στο εξωτερικό των νευρώνων ηλικιωμένων ενηλίκων και ατόμων με Alzheimer.

«Είναι πρωτόγνωρο το να ανακαλύπτεις ότι η αμυλοειδής αρχίζει να συσσωρεύεται τόσο νωρίς στη ζωή κάποιου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Changiz Geula, ερευνητής καθηγητής στο Κέντρο Γνωστικής Νευρολογίας και Νόσου του Alzheimer, στην Northwestern University Feinberg School of Medicine. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι η αμυλοειδής, όταν είναι παρούσα για μεγάλες χρονικές περιόδους, είναι πολύ κακό». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου στο περιοδικό Brain .

Στη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν βασικούς χολινεργικούς νευρώνες του μπροστά εγκεφάλου, για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν γιατί καταστράφηκαν νωρίς και γιατί είναι μεταξύ των πρώτων που πεθαίνουν σε φυσιολογικούς ηλικιωμένους και σε πάσχοντες από Alzheimer. Αυτοί οι τρωτοί νευρώνες εμπλέκονται στενά στην μνήμη και την προσοχή. Ο Geula και οι συνεργάτες του εξέτασαν αυτούς τους νευρώνες από τους εγκεφάλους τριών ομάδων θανόντων ατόμων: 13 γνωστικά φυσιολογικών νεαρών ατόμων, με ηλικίες 20 έως 66 ετών, 16 μη-παράφρονων ηλικιωμένων ατόμων, με ηλικίες 70 έως 99 ετών και 21 ατόμων με νόσο του Alzheimer, με ηλικίες από 60 έως 95 ετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μόρια αμυλοειδούς να αρχίζουν να συσσωρεύωνται στο εσωτερικό αυτών των νευρώνων σε νεαρή ενήλικο περίοδο και αυτό να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Τα νευρικά κύτταρα σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου δεν έδειξαν τον ίδιο βαθμό συσσώρευσης αμυλοειδούς. Τα μόρια της αμυλοειδούς σε αυτά τα κύτταρα σχημάτισαν μικρά τοξικά συσσωματώματα αμυλοειδών ολιγομερών, που ήταν παρόντα ακόμη και σε άτομα στα 20 χρόνια τους και σε άλλα φυσιολογικά νεαρά άτομα. Το μέγεθος των συσσωματώσεων αυξήθηκε περισσότερο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με νόσο του Alzheimer.

«Αυτό δείχνει γιατί αυτοί οι νευρώνες πεθαίνουν νωρίς», είπε ο Geula. «Τα μικρά συσσωματώματα της αμυλοειδούς μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος. Η δια βίου συσσώρευση της αμυλοειδούς σε αυτούς τους νευρώνες πιθανά να συνεισφέρει στην τρωτότητα αυτών των κυττάρων, στην παθολογία στη γήρανση και στην απώλεια στην νόσο του Alzheimer». Τα αυξανόμενα συσσωματώματα πιθανά να καταστρέφουν και ουσιαστικά να σκοτώνουν τους νευρώνες. Είναι γνωστό ότι όταν οι νευρώνες εκτίθενται σε αυτά τα συσσωματώματα, πυροδοτούν μια υπερβολική διαρροή ασβεστίου μέσα στο κύτταρο, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει το θάνατό τους.

«Είναι επίσης πιθανό ότι τα συσσωματώματα να γίνουν τόσο μεγάλα, που ο μηχανισμός αποδόμησης στο κύτταρο δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτά και αυτά το μπλοκάρουν», είπε ο Geula. Τα συσσωματώματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν ζημιές με την έκκριση αμυλοειδούς έξω από το κύτταρο, συμβάλλοντας στο σχηματισμό μεγάλων αμυλοειδών πλακών που βρίσκουμε στους πάσχοντες από Alzheimer. Ο Geula και οι συνεργάτες σχεδιάζουν, σε μελλοντική έρευνα, να ερευνήσουν πώς η εσωτερική αμυλοειδής καταστρέφει τους νευρώνες.

Πηγή: medicalxpress

Περισσότερα στο άρθρο: Neuronal amyloid-β accumulation within cholinergic basal forebrain in ageing and Alzheimer’s disease, Brain, First published online: 2 March 2015

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.