Επιλεγμένα

Το γέλιο είναι ένας αποτελεσματικός καταλύτης για καινούριες σχέσεις σύμφωνα με επιστημονική μελέτη

Από στις 17 Μαρτίου 2015

Εάν θέλετε κάποιος να σας «ανοιχτεί», απλώς κάντε τον να γελάσει. Μοιράζοντας μερικά χαχανητά και κρυφογελάκια κάνεται τους ανθρώπους περισσότερο πρόθυμους να πουν σε άλλους κάτι προσωπικό σχετικά με τον εαυτό τους, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουν ότι το κάνουν. Αυτά είναι μεταξύ των ευρημάτων μελέτης που έγινε με επικεφαλής τον Alan Gray του University College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Springer, Human Nature.

Η πράξη του λεκτικού ανοίγματος σε κάποιον, είναι ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο που βοηθάει να διαμορφώνονται νέες σχέσεις και εντείνει τους κοινωνικούς δεσμούς. Τέτοιες αυτό-αποκαλύψεις μπορούν να είναι μια υψηλής ευαισθησίας λειτουργία-όπως το μοίρασμα κάποιων θρησκευτικών πεποιθήσεων ή οι προσωπικοί φόβοι-ή μια επιφανειακή αναφορά, όπως το αγαπημένο φαγητό κάποιου.

Για να διερευνήσουν το ρόλο και την επιρροή του γέλιου σε αυτή τη διαδικασία γνωστοποίησης, ο Gray και οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν 112 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, σε ομάδες των τεσσάρων. Οι φοιτητές δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλο. Οι ομάδες παρακολούθησαν μαζί δεκάλεπτα βίντεο, χωρίς να μιλάνε ο ένας στον άλλο. Τα βίντεο διέφεραν στο ποσό του γέλιου που προκαλούσαν, καθώς και το ποσό των θετικών συναισθημάτων ή των συγκινήσεων που εκμαίευαν. Στο ένα προβαλλόταν ένα νούμερο stand-up comedy με τον Michael McIntyre, στο άλλο ένα απλό βίντεο με οδηγίες του γκολφ και στο τρίτο μια περικοπή ευχάριστης φύσης από το επεισόδιο «Jungles» της σειράς του BBC, Πλανήτης Γη. Στη συνέχεια μετρήθηκαν τα επίπεδα του γέλιου και η συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων, μετά την παρακολούθηση του βίντεο. Κάθε μέλος της ομάδας επίσης έπρεπε να γράψει ένα μήνυμα σε έναν άλλο συμμετέχοντα για να τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν ένα «καλό γέλιο», μοίρασαν μεταξύ τους σημαντικά πιο προσωπικές πληροφορίες από ότι οι ομάδες που δεν παρακολούθησαν το νούμερο της κωμωδίας. Ο Gray υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι απλά και μόνο επειδή υπήρχε μια θετική εμπειρία, αλλά λόγω της φυσιολογίας που υπάρχει πίσω από ένα καλό γέλιο. Αυτό, πραγματικά πυροδοτεί την απελευθέρωση, της λεγόμενης «χαρούμενη ορμόνη», ενδορφίνης. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την ιδέα ότι το γέλιο ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν πιο προσωπικές αποκαλύψεις σε ξένους.

Είναι ενδιαφέρον, πως το πρόσωπο που φανέρωνε πληροφορίες, σπάνια γνώριζε ότι (αυτός ή αυτή) το έκανε. Ήταν μόνον ο ακροατής που συνειδητοποιούσε ότι είχε συμβεί. «Αυτό, μοιάζει να είναι σύμφωνο με την αντίληψη ότι το γέλιο συνδέεται ακριβώς με την ενθάρρυνση συμπεριφορών που ευνοούν την ανάπτυξη σχέσης, καθώς η αξιολόγηση του παρατηρητή της αποκάλυψης, μπορεί να είναι πιο σημαντική για την ανάπτυξη σχέσης από το πόσο αισθάνεται κάποιος ότι αποκαλύπτεται», λέει ο Gray. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το γέλιο θα πρέπει να είναι ένα σοβαρό ζήτημα για αυτούς που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων».

Πηγή: Physorg

Περισσότερα στο άρθρο: Gray, A.W. et al (2015). Laughter’s Influence on the Intimacy of Self-Disclosure, Human Nature.

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.