Επιλεγμένα

Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα μωρά αντιλαμβάνονται τον πόνο όπως και οι ενήλικες

Από στις 23 Απριλίου 2015

Οι εγκέφαλοι των μωρών αντιδρούν με ένα πολύ παρόμοιο τρόπο με αυτούς των ενηλίκων όταν εκτίθενται στο ίδιο ερέθισμα πόνου. Αυτό υποστηρίζει πρωτοποριακή μελέτη σάρωσης εγκεφάλου που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα μωρά βιώνουν τον πόνο περίπου σαν τους ενήλικες. Στη μελέτη εξετάστηκαν 10 υγιή βρέφη ηλικίας μεταξύ ενός και έξι ημερών και 10 υγιείς ενήλικες ηλικίας 23 έως 36 ετών. Τα βρέφη βρισκόταν στο νοσοκομείο John Radcliffe της Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο) και οι ενήλικες εθελοντές ήταν προσωπικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ή φοιτητές.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας τα μωρά, που συνοδεύονταν από τους γονείς τους αλλά και προσωπικό του νοσοκομείου, τοποθετήθηκαν σε σαρωτή απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI) και τα πιο πολλά αποκοιμήθηκαν. Στη συνέχεια ελήφθησαν μαγνητικές τομογραφίες των εγκεφάλων των μωρών, καθώς οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια ειδική ράβδο προκαλούσαν ένα ερέθισμα στο κάτω μέρος των ποδιών τους, δημιουργώντας την αίσθηση ελαφρού τσιμπήματος από ένα μολύβι. Αυτές οι εγκεφαλικές σαρώσεις συγκρίθηκαν με σαρώσεις ενήλικων εγκεφάλων που είχαν εκτεθεί στο ίδιο ερέθισμα πόνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 18 από τις 20 εγκεφαλικές περιοχές των ενηλίκων που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ήταν ενεργοποιημένος και στα βρέφη. Η σάρωση έδειξε επίσης, ότι οι εγκέφαλοι των βρεφών είχαν την ίδια αντίδραση, σε ένα πολύ μικρό ερέθισμα δύναμης της τάξης των 128 mN, με αυτή των εγκεφάλων των ενηλίκων που υποβλήθηκαν σε ισχυρότερο ερέθισμα των 512 mN. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα μωρά όχι μόνο ένιωσαν τον πόνο περίπου με τον ίδιο τρόπο που τον ένιωσαν και οι ενήλικες, αλλά ότι επίσης έχουν πολύ μικρότερο όριο πόνου.

20150423_Babies and pain comparison figure560

«Προφανώς τα μωρά δεν μπορούν να μας πουν για το πώς νιώθουν τον πόνο και είναι δύσκολο να το συμπεράνουμε από οπτικές παρατηρήσεις. Κάποιοι άνθρωποι έχουν υποστηρίξει ότι οι εγκέφαλοι των μωρών δεν είναι τόσο ανεπτυγμένοι ώστε να νιώθουν πραγματικά τον πόνο και ότι οποιαδήποτε αντίδραση είναι απλά αντανακλαστική. Η συγκεκριμένη μελέτη παρέχει την πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι αυτό τελικά δεν ισχύει», δήλωσε η καθηγήτρια Rebecca Slater του Τμήματος Παιδιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η Slater πρόσθεσε ότι πρόσφατες μελέτες σε ενήλικες, έδειξαν ότι είναι δυνατό να ανιχνευθεί μια νευρολογική υπογραφή του πόνου με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας. Στο μέλλον θα μπορούσαν να αναπτυχθούν παρόμοιες τεχνικές ανίχνευσης της υπογραφής του πόνου στους εγκεφάλους των βρεφών. Αυτό θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα να δοκιμαστούν διάφορες θεραπείες ανακούφισης από τον πόνο αυτής της ευάλωτης μερίδας του πληθυσμού που δεν μπορεί να μιλήσει για τον εαυτό της.

Πηγή: Oxford University

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.