Επιλεγμένα

Επιστήμονες έδειξαν πώς ένα γονίδιο παράγων κινδύνου για τη σχιζοφρένεια επηρεάζει τον εγκέφαλο

Από στις 25 Μαΐου 2015

Οι επιστήμονες, στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, έδειξαν για πρώτη φορά πώς η διαταραχή ενός βασικού γονιδίου ενεπλάκη στις επιπτώσεις μιας διανοητικής ασθένειας στον εγκέφαλο. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να βοηθήσει στην ανάπτυξη ψυχιατρικών φαρμάκων. Το γονίδιο DISC1 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για έναν αριθμό σημαντικών ψυχικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας, της κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής.

Το γονίδιο DISC1 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για έναν αριθμό σημαντικών ψυχικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της σχιζοφρένειας, της κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής. Μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου έχουν ήδη αποκαλύψει ότι αυτές οι παθήσεις σχετίζονται με μεταβολές τόσο στη δομή όσο και στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου. Γενετικές μελέτες πολλών γενεών μιας οικογένειας Σκοτσέζων που επηρεάστηκαν από αυτά τα ψυχιατρικά νοσήματα, έχουν αποκαλύψει ότι αυτά συνδέονται, αν και δεν είναι σαφές πώς, με τη διαταραχή του γονιδίου DISC1.

Για πρώτη φορά, οι νευροεπιστήμονες έδειξαν ότι η διαταραχή αυτού του βασικού γονιδίου κινδύνου τροποποιεί σημαντικά την οργάνωση των λειτουργικών δικτύων του εγκεφάλου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Nature’s Translational Psychiatry.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Neil Dawson από το Πανεπιστήμιο του Lancaster, δήλωσε: «Τα δεδομένα μας δείχνουν έντονα ότι η διαταραχή του DISC1 είναι ένα μοριακό γεγονός-κλειδί που μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της νόσου που σχετίζεται με μεταβολές στη λειτουργία του εγκεφάλου. Μέσω αυτών των μελετών έχουμε τη δυνατότητα να καθορίσουμε ανεπάρκειες στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη λειτουργική συνδεσιμότητα, που προκύπτουν από την διαταραχή του DISC1 και που σχετίζονται με μια σειρά ψυχιατρικών διαταραχών».

Είπε ακόμη ότι σε αυτές περιλαμβάνονται οι σχετιζόμενες με τη σχιζοφρένεια μεταβολές της λειτουργίας του εγκεφάλου, της συνδεσιμότητας του λειτουργικού εγκεφαλικού δικτύου και της λειτουργίας του συστήματος του γλουταμικού νευροδιαβιβαστή. Αυτά τα ευρήματα παράλληλων μεταβολών που παρατηρήθηκαν σε εγκεφάλους ασθενών με σχιζοφρένεια θα μπορούσαν να στρώσουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία.

Πηγή: Lancaster University

Περισσότερα στο άρθρο (open): Altered functional brain network connectivity and glutamate system function in transgenic mice expressing truncated Disrupted-in-Schizophrenia 1, Translational Psychiatry (2015) Published online 19 May 2015

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.