Επιλεγμένα

Ερευνητές στο Quennsland βρήκαν υποδοχείς της (πικρής) γεύσης στην ανθρώπινη καρδιά

Από στις 5 Μαΐου 2015

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Queensland ερευνά την εκπληκτική ανακάλυψη ότι υποδοχείς οσμής και γεύσης που βρίσκονται κανονικά στη μύτη και το στόμα, μπορεί επίσης να είναι παρόντες και στην ανθρώπινη καρδιά. Η ομάδα του School of Biomedical Sciences μπόρεσε να παρατηρήσει την παρουσία των υποδοχέων, ως μέρος της εν εξελίξει έρευνάς τους στην ανάπτυξη της ανθρώπινης καρδιάς κατά τη διάρκεια ασθένειας.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και επίσης επικεφαλής της Σχολής, καθηγητής Walter Thomas, είπε ότι η ομάδα θα μπορούσε να ερευνήσει το φαινόμενο, το οποίο ανακαλύφθηκε αρχικά από τον πρώην υποψήφιο διδάκτορα του UQ Dr Simon Foster. Τα ευρήματα του Dr Foster, δημοσιεύθηκαν στη Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology.

«Ο Dr Foster μπόρεσε να αποδείξει ότι περίπου 12 υποδοχείς γεύσης , ιδιαίτερα εκείνοι που ανταποκρίνονται στις πικρές ενώσεις, καταδείχθηκαν σε ανθρώπινες καρδιές», είπε ο καθηγητής Thomas. «Αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο, καθώς το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει μόνο 25 από αυτούς τους υποδοχείς (πικρής) γεύσης και θέλουμε να μάθουμε γιατί οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στην καρδιά. Όταν ενεργοποιήσαμε έναν από τους υποδοχείς γεύσης με μια συγκεκριμένη χημική ουσία που όλοι γευόμαστε ως πικρή, η συσταλτική λειτουργία της καρδιάς σχεδόν είχε ανασταλεί εντελώς. Ενώ η υποκείμενη φυσιολογία πίσω από αυτό το φαινόμενο παραμένει ασαφής, αυτός είναι τώρα ένα κύριος τομέας της τρέχουσας έρευνας».

Η πρωταρχική εστίαση της ερευνητικής ομάδας είναι στο πώς αναπτύσσεται η καρδιά, τόσο κανονικά, όσο και ανώμαλα σε νόσο. «Μετά από υπέρταση ή καρδιακή προσβολή, η καρδιά συχνά υποβάλλεται σε αντισταθμιστική ανάπτυξη, προκειμένου να διατηρήσει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα», δήλωσε ο καθηγητής Thomas.

«Αλλά ένα κοινό τελικό αποτέλεσμα αυτής της αντισταθμιστικής ανάπτυξης είναι η ενδεχόμενη καρδιακή ανεπάρκεια, μια κύρια αιτία θανάτου στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια εργαστηριακών δοκιμών, εξετάζαμε σε όλα τα γονίδια που ρύθμιζαν την καρδιά σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης. Βρήκαμε τα κύτταρα της καρδιάς των τρωκτικών, εργαζόμενοι με τους υποδοχείς όσφρησης και της γεύσης που περιέχονται, οι οποίοι κατά κανόνα θεωρείται ότι υπάρχουν μόνο στη μύτη και το στόμα».

Ο καθηγητής Thomas είπε ότι το έργο προχώρησε από μελέτες σε ζώα σε ανθρώπινες έρευνες, μέσω συνεργασιών με το Νοσοκομείο Πρίγκιπας Κάρολος στο Brisbane. «Χρησιμοποιώντας καρδιακό ιστό από ανθρώπους που υποβάλλονται σε καρδιακή χειρουργική επέμβαση, όπως αντικατάσταση της βαλβίδας και η στεφανιαία αρτηριακή παράκαμψη, αναπαράγαμε τα εργαστηριακά πειράματα στα τρωκτικά και βρήκαμε ότι οι υποδοχείς γεύσης ήταν επίσης παρόντες στην ανθρώπινη καρδιά», είπε ο καθηγητής.

Πηγή: The University of Queensland

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.