Επιλεγμένα

Μνήμες με διαφορετικές αναλύσεις χαρτογραφούνται σε διαφορετικές θέσεις στον εγκέφαλο

Από στις 23 Οκτωβρίου 2015

Νευροεπιστήμονες από το Ινστιτούτο Donders του Πανεπιστημίου Radboud έδειξαν ότι οι μνήμες από τα ίδια γεγονότα συνυπάρχουν με διαφορετικές αναλύσεις στον εγκέφαλο. Οι μνήμες που ανήκουν σε χονδροειδείς και λεπτομερείς βαθμίδες διανέμονται σε διάφορα μέρη του ιππόκαμπου, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Nature Neuroscience της 19 Οκτωβρίου.

Οι αναμνήσεις μας υπάρχουν σε διαφορετικές αναλύσεις. Για παράδειγμα, κάποιος θυμάται, χονδρικά, κάποια προηγούμενη ημέρα που πήγε στην εργασία του και μετά πήγε για ποτό με φίλους του. Μπορεί επίσης να θυμάται γεγονότα με περισσότερες λεπτομέρειες, όπως τη μετακίνησή του προς το γραφείο ή ακόμη πιο ειδικά γεγονότα όπως την ανάγνωση ενός συγκεκριμένου email. Στα παραδείγματα υπάρχουν διαφορετικής κλίμακας μνήμες. Νευροεπιστήμονες από το Ινστιτούτο Donders στο Πανεπιστήμιο Radboud, έδειξαν ότι τέτοιες μνήμες συνυπάρχουν σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Για να αποφευχθεί η ανάμειξη, οι πιο λεπτής βαθμίδας μνήμες διανέμονται στο πίσω μέρος του ιππόκαμπου και οι πιο αδρές στο μπροστινό μέρος του ιππόκαμπου.

«Δείξαμε γεγονότα όμοια με αυτά που ζουν οι συμμετέχοντες, σκηνές που δημιουργήθηκαν με το videogame «The Sims 3». Αυτά ενσωματώθηκαν σε αφηγήσεις πολλαπλών γεγονότων», λέει η πρώτη από τους συγγραφείς, Silvy Collin. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν αυτά τα γεγονότα σε κινούμενα σχέδια, ενώ βρίσκονταν σε μαγνητικό τομογράφο. «Πιστεύουμε ότι οι αναμνήσεις από τα γεγονότα αυτά αποθηκεύονται σε διαφορετικές θέσεις του ιππόκαμπου για την αποφυγή ανάμειξης, όταν ανακτώνται είτε οι χοντρικές ή οι πιο λεπτομερείς αναμνήσεις», εξηγεί η Collins.

Καθώς τα άτομα σε αυτή τη μελέτη ήταν όλα νέοι, υγιείς ενήλικες, το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί κατά πόσον η χαρτογράφηση των αναλύσεων μνήμης λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στον ιππόκαμπο, για παράδειγμα, ατόμων με άνοια. Ο επιστημονικός υπεύθυνος Christian Doeller εξηγεί: «Βλέπουμε ότι οι διάφορες αναλύσεις μνήμης σχηματίζονται αυτόματα, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρχουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη».

Πηγή: Radboud University

Περισσότερα στη δημοσίευση: Memory hierarchies map onto the hippocampal long axis in humans, Nature Neuroscience (2015)

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.