Επιλεγμένα

Walk-Man: το ανθρωποειδές που περπατάει με το κεφάλι ψηλά και χειρίζεται εργαλεία (video)

Από στις 30 Νοεμβρίου 2015

Μια επιστημονική ομάδα από το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και το Πανεπιστήμιο της Πίζας, παρουσίασε πρόσφατα ένα ανθρωποειδές ρομπότ που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το Walk Man σχεδιάστηκε για να χειρίζεται ανθρώπινα εργαλεία και οι δημιουργοί του ελπίζουν ότι θα φανεί πολύ χρήσιμο σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Το ανθρωποειδές Walk Man είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί σε δομές και περιβάλλοντα τα οποία έχουν υποστεί καταστροφές, εκτελώντας τα καθήκοντά του, όπως για παράδειγμα η άρση ενός τοίχου που έχει καταρρεύσει.

Ο επικεφαλής ερευνητής Νίκος Τσαγκαράκης είπε στο Reuters ότι ένα ρομπότ με μορφή παρόμοια με αυτή του ανθρώπου μπορεί γρήγορα να κατανοήσει και να χειριστεί εργαλεία που έχουν κατασκευαστεί για ανθρώπινη χρήση καθώς και να έχει πρόσβαση σε περιοχές ή διαδρομές που είναι κατάλληλες για το ανθρώπινο σώμα.

Το Walk Man, έκανε το ντεμπούτο του στους τελικούς της DARPA Robotics Challenge τον Ιούνιο, έχει ύψος πάνω από δυο μέτρα, ζυγίζει 118 κιλά και το άνοιγμα των βραχιόνων του φτάνει τα δυο μέτρα. Η κεφαλή του περιέχει ένα διπλό σύστημα όρασης, καθώς και ένα περιστρεφόμενο 3D scanner με λέιζερ για να βοηθήσει στην ανίχνευση του περιβάλλοντος.

Το ρομπότ μπορεί να πλοηγηθεί μέσα σε δύσκολες εκτάσεις χρησιμοποιώντας όλα τα άκρα του και εμφανίζει παρόμοιες δυνατότητες με τον άνθρωπο όσων αφορά στην ισορροπία την κίνηση κ.α. Ο Τσαγκαράκης πιστεύει ότι το Walk Man θα φέρει την αλλαγή στην τεχνολογία των ανθρωποειδών, η οποία επί του παρόντος περιορίζεται στη χρήση μόνο του κάτω μέρους του σώματος για ισορροπία. Σημειώνει δε ότι το επάνω μέρος του σώματος είναι επίσης ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα για την διέλευση μέσα από ακατάστατους γεμάτους χώρους.

Οι ερευνητές τώρα αναπτύσσουν αλγόριθμους για την ταχύτερη ικανότητα αντίδρασης ώστε να είναι σε θέση το ρομπότ να ανταπεξέλθει με γρήγορη εκκίνηση και στάση, σε ανώμαλες επιφάνειες.

Ενώ στόχος είναι η αυτόνομη λειτουργία του, το ρομπότ προς το παρών θα λειτουργεί εξ αποστάσεως με ανθρώπινη παρέμβαση ιδιαίτερα σε περίπτωση επίλυσης περίπλοκων προβλημάτων. Το Walk Man θα στέλνει δεδομένα στον χειριστή ο οποίος με τη σειρά του θα αποφασίζει για την επόμενη κίνηση. Η ταχύτητα δεν είναι το δυνατό σημείο του Walk Man, αλλά όπως σημείωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Νίκος Τσαγκαράκης: «όσο πιο γρήγορα κινούμαστε, τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι δυνάμεις πρόσκρουσης».

 

Αυτό το είδος της τεχνολογίας ρομπότ θεωρείται ως ένα βήμα μπροστά από τα ζωόμορφα και τροχοφόρα ρομπότ που χρησιμοποιούνται σήμερα, καθώς αναμένεται να είναι πιο εύκολα να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

Πηγή: Reuters

Περισσότερα στην ιστοσελίδα: http://walk-man.eu/

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.