Επιλεγμένα

Η δυτική διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Από στις 7 Μαρτίου 2016

Η πρόσφατη έρευνα έχει αποδείξει συσχετισμό μεταξύ περιβαλλοντικών παραγόντων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η δυτικού τύπου διατροφή και η καθιστική ζωή, με την ευπάθεια στην νόσο του Αλτσχάιμερ. Στην πραγματικότητα, εκτιμήθηκε ότι ο συνδυασμός διατροφής και μη-δραστηριότητας συνεισφέρει όσο και σε 25% των περιπτώσεων της Αλτσχάιμερ. Παρόλα αυτά, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τους ακριβείς μηχανισμούς της νόσου και το πώς ή γιατί αυτός ο ολοένα και περισσότερο κοινός τρόπος ζωής στη μέση ηλικία μπορεί να παίξει τόσο μεγάλο ρόλο στην μεταγενέστερη γνωστική λειτουργία.

Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Nature Scientific Reports, ερευνητές από το Εργαστήριο Jackson αναζήτησαν τους συσχετισμούς μεταξύ διατροφής και ευπάθειας στην νόσου του Αλτσχάιμερ. Χρησιμοποιήθηκε μια «δυτική διατροφή» που παρασκευάστηκε ειδικά για τα ποντίκια-πειραματόζωα, από μέλη του εργαστηρίου, που συνδυάζει υψηλά ποσά ζωικών προϊόντων, με λίπος και ζάχαρη, με χαμηλό περιεχόμενο που να βασίζεται σε φυτά και χαμηλή θρεπτική πυκνότητα. Προηγούμενες μελέτες είχαν εστιάσει σε συγκεκριμένα στοιχεία της δυτικής διατροφής, αλλά μπορεί ο συνδυασμός να είναι σημαντικός. Οι ερευνητές τροφοδότησαν με τέτοια τροφή, για οκτώ μήνες, υγιή πειραματόζωα ενός κοινά χρησιμοποιούμενου αμιγούς είδους και πειραματόζωα που διαμόρφωσαν ως ένα μοντέλο ορισμένων μορφών της νόσου του Αλτσχάιμερ (ηλικίας από δυο μέχρι δέκα μήνες, με αντιστοιχία στους ανθρώπους από το τέλος της εφηβείας μέχρι τη μέση ηλικία).

Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι η παρατεταμένη κατανάλωση της δυτικής διατροφής οδηγεί σε μια δραματική αύξηση στην δραστηριότητα της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος στους εγκεφάλους όλων των πειραματόζωων, στα οποία εμπεριέχονται και εκείνα που δεν ανήκαν στο μοντέλο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η διατροφή αύξησε πάρα πολύ την δραστηριότητα των μικρογλοίων, που λειτουργούν ως ανοσοποιητικά κύτταρα του εγκεφάλου και τα μονοκύτταρα, λευκά αιμοσφαίρια που μπορούν να περνούν στον εγκέφαλο ανταποκρινόμενα στο σήμα του ανοσοποιητικού. Μερικά συστατικά της δυτικής διατροφής συσχετίστηκαν με την ανάπτυξη περιφερικής φλεγμονής, με την πάροδο του χρόνου και τα ευρήματα της μελέτης ισχυροποιούν την πιθανότητα ότι αυτή η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο αυξάνει την ευπάθεια στην νόσο του Αλτσχάιμερ.

Όλα τα ποντίκια-πειραματόζωα είχαν μια σημαντική αύξηση των μικρογλοίων και των μονοκυττάρων που συνδέονται με μια βασική ρυθμιστική πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού, την TREM2. Αυτή συνδέεται με την ευπάθεια στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε άλλες σχετιζόμενες με την ηλικία νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αλλά η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει την αύξηση της πρωτεΐνης ως απόκριση σε παρατεταμένη κατανάλωση δυτικής διατροφής. Επιπλέον υπήρξε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του αριθμού των κυττάρων και την πρωτεΐνη και της αύξησης της πλάκας β-αμυλοειδούς που επιβαρύνει τους εγκεφάλους των πειραματόζωων, στοιχείο που δείχνει ότι η στόχευση στην πρωτεΐνη ίσως να είναι επωφελής για ασθενείς με γνωστική εξασθένηση που προκαλείται από τη διατροφή.

Πηγή: The Jackson Laboratory

Περισσότερα στη δημοσίευση: Chronic consumption of a western diet induces robust glial activation in aging mice and in a mouse model of Alzheimer’s disease, Nature, Scientific Reports (ελεύθερη)

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.