Επιλεγμένα

Ηλεκτρικές διεγέρσεις στην εσωτερική περιοχή του εγκεφάλου μπορούν να ανακουφίσουν τον χρόνιο πόνο

Από στις 4 Απριλίου 2016

Η κατάχρηση της συνταγογράφησης οπιοειδών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν το χρόνιο πόνο, έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, τόσο που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέες προσπάθειες για να καταπολεμήσει τον εθισμό και να προλάβει χιλιάδες θανάτους που σχετίζονται με υπερδοσολογία των φαρμάκων που αναφέρονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το κορυφαίο ινστιτούτο δημόσιας υγείας των ΗΠΑ [Centers for Disease Control and Prevention (CDC)], το 2014 περίπου δυο εκατομμύρια Αμερικανών εξαρτιόνταν από ή σχετίζονταν με οπιοειδή φάρμακα και 165.000 πέθαναν μεταξύ 1999 και 2014 από υπερδόσεις που σχετίζονταν με συνταγές οπιοειδών.

Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington, μια ερευνητική ομάδα εργάζεται σε μια εναλλακτική λύση: Ηλεκτρική διέγερση της βαθιάς δομής του μέσου εγκεφάλου που μπλοκάρει τα σήματα του πόνου στο επίπεδο του νωτιαίου μυελού χωρίς την παρέμβαση φαρμάκου. Η διαδικασία, λένε οι ερευνητές, επίσης πυροδοτεί την απελευθέρωση ευεργετικής ντοπαμίνης, η οποία μπορεί να μειώσει τη συναισθηματική αναστάτωση που σχετίζεται με τον μακρόχρονο πόνο.

«Είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιούμε μια ασύρματη ηλεκτρική συσκευή για να ανακουφίσουμε τον πόνο με απευθείας διέγερση της κοιλιακής καλυπτρικής περιοχής (VTA) του εγκεφάλου» δήλωσε ο Yuan Bo Peng (εικόνα), καθηγητής ψυχολογίας στο UTA. «Ενώ ο έλεγχος είναι ακόμη σε εργαστηριακό επίπεδο, η νέα μέθοδος δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον θα μπορούμε να ανακουφίζουμε τον χρόνιο πόνο χωρίς τα παράπλευρα αποτελέσματα των φαρμάκων».

20160404_Εγκέφαλος-περιοχή-ευχαρίστησης560

Στα πειράματά της η ερευνητική ομάδα του Peng χρησιμοποίησε μια σχεδιασμένη από τους ίδιους ασύρματη συσκευή για να δείξουν ότι η διέγερση της κοιλιακής καλυπτρικής περιοχής (VTA) μειώνει την αίσθηση του πόνου. Επίσης επιβεβαίωσαν ότι αυτή η διέγερση μειώνει τα σήματα πόνου στον νωτιαίο μυελό, μπλοκάροντας αποτελεσματικά την αντίληψη του πόνου.

«Μέχρι αυτή τη μελέτη», αναφέρει ο Peng, «η κοιλιακή καλυπτρική περιοχή του εγκεφάλου μελετήθηκε περισσότερο για τον βασικό της ρόλο στην θετική ενίσχυση, την ανταμοιβή και κατάχρηση φαρμάκων. Τώρα έχουμε επιβεβαιώσει ότι η διέγερση αυτής της περιοχής του εγκεφάλου μπορεί να είναι επίσης ένα αναλγητικό εργαλείο».

Πηγή: University of Texas at Arlington

Περισσότερα στη μελέτη: Stimulation of the ventral tegmental area increased nociceptive thresholds and decreased spinal dorsal horn neuronal activity in rat, Experimental Brain Research

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.