Επιλεγμένα

Συσχέτιση μεταξύ γήρανσης και Τ-κυττάρων αποκαλύπτει μια νέα τεχνική μέτρησης

Από στις 2 Ιουνίου 2016

Ερευνητές, στο Cockrell School of Engineering στο Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin, ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της γήρανσης και της αποτελεσματικότητας των Τ-κυττάρων [ένας τύπος κυττάρου του ανοσοποιητικού που είναι προγραμματισμένο να μάχεται και να σκοτώνει μια απειλή]. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γηραιότεροι άνθρωποι έχουν Τ-κύτταρα που είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να αποκρούσουν τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV).

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, βασίζεται σε μια καινοτόμο τεχνική, που ονομάζεται iTAST (in situ TCR Affinity and Sequence Test), που μπορεί να μετρήσει την αποκαλούμενη συγγένεια ενός Τ-κυττάρου, μια φυσική παράμετρο που προσδιορίζει πόσο καλά οι υποδοχείς του Τ-κυττάρου αναγνωρίζουν και ενώνονται με τα αντιγόνα τους, όπως αυτά που προέρχονται από βακτήρια, ιούς ή καρκινικά κύτταρα. Αν ένα άνθρωπος έχει Τ-κύτταρα χαμηλής συγγένειας για ένα ιδιαίτερο ιό, το σώμα δεν θα εξαπολύσει μια αποτελεσματική μάχη ενάντια στον ιό. Από την άλλη μεριά, Τ-κύτταρα με υψηλή συγγένεια μπορούν να εξαπολύσουν ισχυρές μάχες ενάντια σε παθήσεις και ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Η νέα τεχνική θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας τρόπος να επιταχυνθούν οι επιστημονικές ανακαλύψεις και η βιοϊατρική έρευνα. Η ικανότητα του iTAST να αναγνωρίζει και να ανακτά τα υψηλής συγγένειας Τ-κύτταρα ενός ανθρώπου, θα μπορούσε να ωφελήσει την ανοσοθεραπεία και την ανάπτυξη εμβολίων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εξατομικευμένης ιατρικής και των θεραπειών.

Το iTAST, που υποβλήθηκε για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, είναι η πρώτη τεχνική ικανή για την ανάκτηση και τη μέτρηση της συγγένειας ενός μεγάλου όγκου Τ-κυττάρων και τις σειρές των σχετιζόμενων με ένα μεμονωμένο από αυτά υποδοχέων. Το iTAST είναι μια διαδικασία με τρία μέρη, που μπορεί να απομονώσει Τ-κύτταρα, να μετρήσει την συγγένεια του Τ-κυττάρου και να ταξινομήσει τους αντιγονικούς υποδοχείς του Τ-κυττάρου, όλα σε μια μέρα. Προς το παρόν, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της συγγένειας ενός Τ-κυττάρου είναι εξαιρετικά εντατική και χρονοβόρα εργασία, που φτάνει μερικές φορές μέχρι και ένα έτος.

Η επίκουρος καθηγήτρια Jenny Jiang που μαζί με την ομάδα της ανακάλυψε το iTAST, τη νέα μέθοδο για τη μελέτη των Τ-κυττάρων. (πηγή: Cockrell School of Engineering)

Η επίκουρος καθηγήτρια Jenny Jiang που μαζί με την ομάδα της ανακάλυψε το iTAST, τη νέα μέθοδο για τη μελέτη των Τ-κυττάρων. (πηγή: Cockrell School of Engineering)

Στην πρώτη ανάπτυξη του iTAST από τους ερευνητές, έγινε δυνατό να αποδειχθεί ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γήρανσης και της συγγένειας του Τ-κυττάρου. Είναι κοινή αντίληψη ότι καθώς ο άνθρωπος γηράσκει, είναι περισσότερο επιρρεπής σε ασθένειες και ανταποκρίνεται λιγότερο σε εμβόλια. Όμως, για τώρα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κατανόηση της γήρανσης του ανοσοποιητικού είναι ελλιπής. «Είναι μια σημαντική ανακάλυψη», δηλώνει ο Shuqi Zhang, πρώτος στη σειρά των συγγραφέων της μελέτης. «Αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος που το ανοσοποιητικό σύστημα επιβραδύνει, αλλά τώρα μπορούμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς μπορεί να συμβάλλουν τα Τ-κύτταρα».

Έχοντας επιτυχώς ελέγξει το iTAST, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, επίκουρος καθηγήτρια Jenny Jiang και το εργαστήριό της συνεχίζουν να ερευνούν τη συγγένεια των Τ-κυττάρων και το ρόλο που παίζει στη γήρανση και τον καρκίνο, καθώς και σε λοιμώξεις και αυτοάνοσα νοσήματα.

Πηγή: University of Texas at Austin

Περισσότερα στη εργασία: Direct measurement of T cell receptor affinity and sequence from naïve antiviral T cells, Science Translational Medicine 01 Jun 2016

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.