Επιλεγμένα

Εξερεύνηση του Διαστήματος: Η αγωνία κορυφώνεται καθώς το Juno πλησιάζει στο τελικό στάδιο προσέγγισης στον πλανήτη Δία

Από στις 4 Ιουλίου 2016

Αύριο τα χαράματα, Τρίτη 5 Ιουλίου για την Ελλάδα περίπου στις 6:18 το πρωί (βράδυ Δευτέρας 4 Ιουλίου για τις ΗΠΑ) το ταξίδι του Juno – το ρωμαϊκό όνομα της θεάς Ήρας – θα αρχίσει τις μανούβρες για να εισέλθει στην τελική φάση του ταξιδιού του και να μπει σε τροχιά γύρω από τον Δία. Το ταξίδι του διαστημικού οχήματος Juno ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου του 2011, με φορέα που θα το απομάκρυνε από το πεδίο βαρύτητας της Γης έναν πύραυλο Atlas V-551 και αφετηρία το Ακρωτήριο Canaveral. Το Juno κινείται με ηλιακή ενέργεια και έχει το μέγεθος γηπέδου μπάσκετ.

Στόχος της αποστολής είναι η κατανόηση της προέλευσης και εξέλιξης του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος, του Δία, να ερευνήσει για την ύπαρξη στερεού πλανητικού πυρήνα σε αυτόν, να μετρήσει νερό και αμμωνία στη βαθιά ατμόσφαιρα του πλανήτη και να παρατηρήσει το σέλας που παρατηρείται στον πλανήτη. Για να υπηρετήσει τους στόχους που προγραμματίστηκαν το Juno θα γίνει το πρώτο διαστημικό όχημα που θα πλησιάσει τον πλανήτη Δία πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο διαστημικό σκάφος. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει να περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη 32 φορές σε ύψος 5000 χιλιομέτρων πάνω από τα σύννεφα που τον σκεπάζουν, για περίπου ένα έτος. Η τροχιά του σχεδιάστηκε να είναι ελλειπτική και να περνάει από τους πόλους, ώστε να αποφύγει τις περιοχές του πλανήτη με τη υψηλότερη ραδιενέργεια.

Η όλη διαδικασία πυροδότησης του κινητήρα του, που είναι βρετανικής κατασκευής, ώστε το σκάφος να «φρενάρει» και να βρεθεί στη σωστή θέση, θα διαρκέσει 35 λεπτά. Τα σήματα από τον Δία έως τη Γη – και αντίστροφα – που στέλνονται και λαμβάνονται από τις κεραίες του Δικτύου Βαθέως Διαστήματος στην Καλιφόρνια και στην Αυστραλία, χρειάζονται 48 λεπτά για να διατρέξουν την απόσταση των 860 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μεταξύ Juno και Γης και να φθάσουν στον προορισμό τους, οπότε όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα υπάρχει αγωνία κατά πόσο όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά. Αν το Juno δεν επιβραδύνει όταν και όσο πρέπει, ώστε να αφεθεί στην πανίσχυρη βαρυτική έλξη του πλανήτη, τότε θα προσπεράσει τον Δία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, επειδή δεν θα υπάρχει οδός επιστροφής για το σκάφος, η αποστολή κόστους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έχει αποδειχθεί πεταμένα λεφτά.

Αν όλα πάνε καλά, θα χρειασθούν μήνες χειρισμών, μέχρι το Juno βρεθεί στην τελική τροχιά του και αρχίσει την επιστημονική αποστολή του τον Νοέμβριο. Η πρώτη περιφορά του γύρω από τον Δία θα διαρκέσει 53 μέρες, η οριστική (επιστημονική) τροχιά του θα διαρκεί μόνο 14 μέρες. Σημειωτέον ότι ο Δίας περιστρέφεται με τρομερή ταχύτητα, πολύ πιο γρήγορα από τη Γη, με αποτέλεσμα η μέρα του να διαρκεί μόλις δέκα γήινες ώρες περίπου, ενώ το έτος του (η περιφορά γύρω από τον Ήλιο) διαρκεί 12 γήινα έτη.

Παρακολουθήστε το στάδιο της προσέγγισης στο τμήμα «Διαλέξεις» του egno.gr

Μέχρι τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της NASA με στοιχεία για το Juno και την αποστολή:

 

Πηγή: NASA

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.