Επιλεγμένα

Εμπρός να απολαύσουμε (ή να φαντασιωθούμε) την Υπερ-Σελήνη μιας μεγάλης νύχτας

Από στις 2 Δεκεμβρίου 2017

Χμ… Υπερ-Σελήνη μεγάλης νύχτας. Για ποιο λόγο; Επειδή οι νύχτες μας αυτή την περίοδο είναι μεγάλες και επειδή αυτή η Σελήνη κάνει τη μεγαλύτερη διαδρομή της στον ουρανό. Εννοείται ότι στο Νότιο Ημισφαίριο είναι ακριβώς αντίθετα τα «πράγματα».

Ας επιστρέψουμε στην Υπερ-Σελήνη: Πριν από όλα, η πανσέληνος συμβαίνει την ίδια στιγμή παγκοσμίως στις 3 του Δεκέμβρη, του 2017, στις 15:47 UTC [βάλτε +2 ώρες και βρήκατε την ώρα στην Ελλάδα]. Αν τα πράγματα στον ουρανό πηγαίνουν καλά εκείνη την ώρα, θα πρέπει η Σελήνη ήδη να έχει ανατείλει [ανατέλλει 17:20], οπότε αν τα πράγματα και στη Γη πηγαίνουν καλά – και δεν υπάρχουν σύννεφα – μπορεί κάποιος/α να την απολαύσει καθώς θα γεμίζει το οπτικό του/της νεύρο και θα στέλνεται η πληροφορία στον εγκέφαλο.

Αυτή η πανσέληνος θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο πλησιέστερο στον πλανήτη σημείο της τροχιάς του, για αυτόν το μήνα. Πιθανώς το μάτι σας να μη μπορεί να αντιληφθεί μια διαφορά στο μέγεθος της Υπερ-Σελήνης της 3ης Δεκέμβρη από μια άλλη πανσέληνο [παρόλο που έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τη διαφορά στο μέγεθος]. Όμως αυτό που σημειώνουμε είναι ότι η Υπερ-Σελήνη είναι ουσιαστικά φωτεινότερη από ότι μια συνηθισμένη πανσέληνος.

Α! να μη το ξεχάσω: Η θέση του Ήλιου όταν η Υπερ-Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο, είναι ακριβώς στην αντίθετη θέση [ο Ήλιος στις 3 του Δεκέμβρη του 2017 δύει 17:06 και η Υπερ-Σελήνη ανατέλλει 17:20] και η Γη βρίσκεται ανάμεσά τους.

Αυτά και ευχηθείτε να μην υπάρχουν σύννεφα αύριο [3 Δεκέμβρη 2017] για να απολαύσουμε την εικόνα ή τέλος πάντων μια αγκαλιά με τον/την σύντροφό σας κάτω από τη Σελήνη του περίγειου. Όσο μπορούμε ας χαιρόμαστε τον πλανήτη μας και τον ουρανό του!

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής