Επιλεγμένα

H Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός επιστημονικών δημοσιεύσεων

Από στις 22 Ιανουαρίου 2018

Για πρώτη φορά, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε έτσι η χώρα που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ. Το 2016 η Κίνα δημοσίευσε περισσότερες από 426.000 μελέτες (18,6% του συνόλου στη βάση Scopus της Elsevier), έναντι περίπου 409.000 των ΗΠΑ. Η Ινδία εξάλλου για πρώτη φορά ξεπέρασε την Ιαπωνία.

Η έκθεση του NSF «Δείκτες Επιστήμης και Μηχανικής» (Science and Engineering Indicators), σύμφωνα με το «Nature», επιβεβαιώνει ότι εντείνεται συνεχώς ο διεθνής επιστημονικός και ερευνητικός ανταγωνισμός, κυρίως από ανερχόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, που κάνουν συνεχώς μεγαλύτερες επενδύσεις στο πεδίο της επιστήμης και τεχνολογίας. Πέρα όμως από την καθαρά ποσοτική διάσταση (τον αριθμό των δημοσιεύσεων), υπάρχει και η ποιοτική, δηλαδή ποιες δημοσιεύσεις έχουν μεγαλύτερο επιστημονικό αντίκτυπο και συνεπώς κερδίζουν περισσότερες ετεροαναφορές από άλλους επιστήμονες. Σε αυτό τον τομέα προηγούνται δύο ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία και η Ελβετία, ενώ έπονται οι ΗΠΑ και η Κίνα στην τρίτη και τέταρτη θέση.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία στη χορήγηση των περισσότερων διδακτορικών στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας, ενώ είναι ακόμη ο Νο 1 προορισμός φοιτητών από όλο τον κόσμο που θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακά σε αυτά τα πεδία, αν και το ποσοστό της υπερδύναμης εμφανίζει διαχρονικά πτωτική τάση (από 25% το 2000 σε 19% το 2014). Οι ΗΠΑ συνεχίζουν, επίσης, να είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), με περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ή το 26% του παγκόσμιου συνόλου. Η Κίνα ακολουθεί δεύτερη με ετήσιες δαπάνες περίπου 400 δισ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ έχουν ακόμη ηγετική θέση στις πατέντες για καινοτομίες, στα έσοδα από διανοητική (πνευματική) ιδιοκτησία και στα κεφάλαια υψηλού κινδύνου (venture capital) που χρηματοδοτούν νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.