Επιλεγμένα

ExoMars: Στο δρόμο που θα συμβάλει στη λύση των μυστηρίων του κόκκινου πλανήτη (video)

Από στις 15 Μαρτίου 2016

Το πρόγραμμα ExoMars είναι μια συνεργατική προσπάθεια της ESA και της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος, Roscosmos, που έχει ως πρωταρχικό στόχο να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει ζωή στον πλανήτη Άρη. Αυτό υποδηλώνει και το όνομα του προγράμματος: το «exo» αναφέρεται στη μελέτη της εξωβιολογίας-της πιθανής ύπαρξης ζωής πέρα από τη Γη, που μερικές φορές αναφέρεται και ως αστροβιολογία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δυο αποστολές. Η πρώτη ξεκίνησε με την εκτόξευση του πυραύλου Proton-M που πραγματοποιήθηκε χθες, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Τα μέρη που συνιστούν αυτή την αποστολή είναι ο Trace Gas Orbiter (TGO), το όχημα που θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη και το Schiaparelli (βλέπε τη σημείωση στο τέλος), το τμήμα που θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Άρη, θα κατέβει και θα προσεδαφιστεί στο έδαφος του πλανήτη. Η δεύτερη αποστολή του προγράμματος σχεδιάζεται για το 2018 με την αποστολή ενός ρόβερ και μια επιστημονικής πλατφόρμας επιφανείας για τη συνέχιση της έρευνας.

video 1

Ο Τροχιακός Ανιχνευτής Αερίων, ο TGO, έχει ως κύρια αποστολή να ερευνήσει για στοιχεία ύπαρξης μεθανίου και άλλα ίχνη ατμοσφαιρικών αερίων που θα μπορούσαν να είναι υπογραφές ενεργών βιολογικών και γεωλογικών διεργασιών στον πλανήτη. Το τμήμα Schiaparelli θα δοκιμάσει βασικές τεχνολογίες για την προετοιμασία της συνεισφοράς της ESA σε επακόλουθες αποστολές στον Άρη. Το ρόβερ που θα αποσταλεί το 2018, θα μεταφέρει τρυπάνι και ένα σύνολο οργάνων εξειδικευμένων για την έρευνα στις περιοχές της εξωβιολογίας και της γεωχημείας.

Δείτε το video που θα μπορούσε να έχει τίτλο: “Αναμένοντας το πρώτο σήμα”.

Πηγή: ESA

Σημείωση:
Ο Giovanni Virginio Schiaparelli ήταν Ιταλός αστρονόμος και ιστορικός της επιστήμης. Έζησε από 14 Μαρτίου 1835 έως 4 Ιουλίου 1910 και μια από τις συνεισφορές του ήταν οι παρατηρήσεις του πλανήτη Άρη, που έκανε με τηλεσκόπιο. Στις αρχικές του παρατηρήσεις ονόμασε της «θάλασσες» και τις «ηπείρους» του Άρη και γύρω στο 1877 παρατήρησε και χαρτογράφησε ένα πυκνό δίκτυο γραμμικών δομών στην επιφάνεια του πλανήτη που ονόμασε «κανάλια» (canali).

Egno Editorial

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.