Επιλεγμένα

Το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα στην ιστορία της Ανθρωπότητας

Από στις 12 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Τζακ Κίλμπι, ένας νεαρός μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, που έχει μόλις προσληφθεί από την Texas Instruments, παρουσιάζει στους έκπληκτους συναδέλφους του μία νέα εφεύρεση. Το 1958 ο Τζακ Κίλμπυ, ερευνώντας πυρετωδώς τρόπους για τη σμίκρυνση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων εφηύρε το ολοκληρωμένο κύκλωμα. Η ιδέα του ήταν να δημιουργούνται τα στοιχεία του κυκλώματος πάνω σε ένα φύλλο ημιαγωγού με μηχανοποιημένο και συστηματικό τρόπο, αντί να συνδέονται και να τοποθετούνται τα διάφορα στοιχεία του κυκλώματος με το χέρι. Είναι μία περίεργη κατασκευή από δύο μεταλλικές πλάκες, καλώδια και άλλα εξαρτήματα – όλα στην ίδια επιφάνεια. Η δημιουργία των στοιχείων γίνεται με νοθεύσεις άλλων στοιχείων και επιστρώσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα: ένα σύνολο αλληλένδετων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, όπως τρανζίστορ και αντιστάσεων, που χαράσσονται ή αποτυπώνονται σε έναν μικροσκοπικό ημιαγωγό (συνήθως το υλικό είναι πυρίτιο ή γερμάνιο). Είναι το γνωστό σε όλους μας σήμερα μικροτσιπ, που σήμερα βρίσκεται σε κάθε υπολογιστή, αυτοκίνητο και δεκάδες ηλεκτρονικά αγαθά.

Έξι μήνες αργότερα ο Ρόμπερτ Νόις στη Fairchild Semiconductor παρουσιάζει μία συσκευή με την ίδια λειτουργία, αλλά ανώτερης κατασκευής. Ο Νόις κέρδισε την κούρσα της πατέντας, αλλά και ο ίδιος θεωρεί ως πατέρα του μικροτσίπ τον Κίλμπι, ο οποίος κέρδισε και το Νόμπελ Φυσικής το 2000.

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και την wikipedia

Άλλο μέσο ενημέρωσης

Πρόκειται για ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται ως σύνδεσμοι στο τέλος της πληροφορίας που αντλήθηκε από αυτά. Φυσικά ευχαριστούμε τους συντελεστές τους. Στην πληροφορία που αντλείται προστίθεται στο τέλος, συμβολή από το egno.gr, η παραπομπή στην αρχική δημοσίευση - είτε ως επιστημονικό άρθρο, είτε ως έκθεση κλπ.