- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Νέο «ηλεκτρονικό δέρμα» για προσθετικά και ρομποτικά μέλη ανιχνεύει πίεση από διαφορετικές κατευθύνσεις
Για πρώτη φορά, επιστήμονες πέτυχαν να αναπτύξουν ένα εκτατό «ηλεκτρονικό δέρμα», πολύ κοντά στο μοντέλο του ανθρώπινου, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει, όχι μόνο την πίεση, αλλά και την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται η αιτία που την προκαλεί. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό ACS Nano, της American Chemical Society, αναφέρει πως η καινοτομία αυτή θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στην προσθετική και τη ρομποτική.
Όπως εξηγούν οι συντελεστές του εγχειρήματος, το «ηλεκτρονικό δέρμα» είναι λεπτές σαν film ευέλικτες συσκευές, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί να ανιχνεύουν την πίεση, να διαβάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, να παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό ή να εκτελούν άλλες λειτουργίες. Για την ενίσχυση της ευαισθησίας της αφής, των συσκευών, πολλοί ερευνητές μιμήθηκαν μικροδομές που εντοπίστηκαν σε σκαθάρια και λιβελούλες, αλλά καμιά από αυτές δεν αναφέρθηκε να μπορεί να εντοπίσει την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται το ερέθισμα. Αυτό είναι το είδος της πληροφορίας που είναι χρήσιμη για να εντοπίσει το σώμα του ανθρώπου το σχήμα και την υφή του αντικειμένου, αλλά και το πώς να το κρατήσει καλύτερα.
Αυτή τη φορά η ομάδα των επιστημόνων αποφάσισε να εργαστεί για την κατασκευή ενός «ηλεκτρονικού δέρματος» που να βασίζεται στη δομή του ανθρώπινου, ώστε να μπορεί να «αισθάνεται» σε τρεις διαστάσεις. Έτσι σχεδίασε ένα φορητό τεχνητό δέρμα που να αποτελείται από μικροσκοπικούς θόλους που αλληλοσυνδέονται και που παραμορφώνονται όταν κάτι τους σπρώχνει, αλλά και όταν είναι εκτεθειμένοι σε αέρα που φυσάει. Θα μπορούσε λοιπόν, το τεχνητό δέρμα, να έχει την «αίσθηση» της θέσης, της έντασης και της κατεύθυνσης ενός σπρωξίματος, της ροής του αέρα και των δονήσεων.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προσθετικά μέλη, ρομποτικά δέρματα και συσκευές αποκατάστασης.
Περισσότερα: «Tactile-Direction-Sensitive and Stretchable Electronic Skins Based on Human-Skin-Inspired Interlocked Microstructures», ACS Nano, Article ASAP. DOI: 10.1021/nn505953t