- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Πρωτότυπη πυρηνική μπαταρία έχει 10 φορές περισσότερη ισχύ – υποστηρίζουν οι επιστήμονες [μέρος δεύτερο – το πρωτότυπο]
Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος και να επιστρέψετε.
Οι πηγές βηταβολταϊκής ισχύος δεν θα έπρεπε να μπερδεύονται με τις θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων ή RTGs, που επίσης αποκαλούνται πυρηνικές μπαταρίες αλλά λειτουργούν με διαφορετική αρχή. Οι θερμοηλεκτρικές κυψέλες μετατρέπουν τη θερμότητα που απελευθερώνεται από τη ραδιενεργό διάσπαση σε ηλεκτρισμό χρησιμοποιώντας θερμοζεύγη. Η απόδοση των RTGs είναι μόνο μερικά ποσοστά επί τοις εκατό και εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Όμως λόγω της μακροβιότητάς τους και του σχετικά απλού σχεδιασμού, οι πηγές θερμοηλεκτρικής ισχύος χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή ισχύος σε διαστημικά οχήματα όπως ο διαπλανητικός διαστημικός ερευνητής New Horizons και το rover Curiosity στον Άρη. Οι RTGs χρησιμοποιούνταν προηγουμένως σε μη επανδρωμένες απομακρυσμένες εγκαταστάσεις όπως φάροι και αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί. Ωστόσο, η πρακτική αυτή εγκαταλείφτηκε, επειδή χρησιμοποιούσε ραδιενεργά καύσιμα που ήταν δύσκολο να ανακυκλωθούν και διέρρεαν στο περιβάλλον.
Δέκα φορές περισσότερη ισχύς
Μια ερευνητική ομάδα υπό την επίβλεψη του Vladimir Blank, διευθυντή του TISNCM και προέδρου της φυσικής και χημείας νανοδομής στο MIPT, επανήλθε με έναν τρόπο για να αυξήσει την πυκνότητα ισχύος της πυρηνικής μπαταρία περίπου δέκα φορές. Οι φυσικοί ανέπτυξαν και κατασκεύασαν μια βηταβολταϊκή μπαταρία χρησιμοποιώντας νικέλιο-63 ως πηγή ακτινοβολίας και διόδους διαμαντιών με βάση το φράγμα Schottky για ενεργειακή μετατροπή. Η πρωτότυπη μπαταρία πέτυχε μια παραγωγή ισχύος περίπου 1 μικροβάτ, ενώ η πυκνότητα ισχύος ανά κυβικό εκατοστό ήταν 10 μικροβάτ, που είναι αρκετά για ένα σύγχρονο τεχνητό βηματοδότη. Το Νικέλιο-63 έχει χρόνο ημιζωής 100 έτη, έτσι η μπαταρία φέρει περίπου 3300 μιλιβατώρες ισχύος ανά γραμμάριο – 10 φορές περισσότερο από τα ηλεκτροχημικά κύτταρα.
Η πρωτότυπη πυρηνική μπαταρία συνίσταται από 200 μετατροπείς διαμαντιού διαχωριζόμενους με στρώματα νικέλιου-63 και σταθερού νικελίου (εικόνα 1). Το ποσό της ισχύος που παράγεται από τον μετατροπέα εξαρτάται από το πάχος του φύλλου νικελίου και του ίδιου του μετατροπέα, επειδή και τα δυο επηρεάζουν πόσα βήτα σωμάτια απορροφούνται. Τα επί του παρόντος διαθέσιμα πρωτότυπα των πυρηνικών μπαταριών είναι φτωχά βελτιστοποιημένα, καθώς έχουν υπερβολικό όγκο. Αν η πηγή της βήτα ακτινοβολίας είναι πολύ λεπτή, τα ηλεκτρόνια που εκπέμπει δεν μπορούν να διαφύγουν. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως αυτο-απορρόφηση. Ωστόσο, καθώς η πηγή κατασκευάζεται λεπτότερη, ο αριθμός των ατόμων που υφίστανται βήτα διάσπαση ανά μονάδα χρόνου μειώνεται αναλογικά. Παρόμοιος συλλογισμός εφαρμόζεται για το πάχος του μετατροπέα.
Πρώτα οι υπολογισμοί
Ο στόχος των ερευνητών ήταν να μεγιστοποιήσουν την πυκνότητα ισχύος της νικελίου-63 μπαταρίας τους. Για να το κάνουν αυτό, προσομοίωσαν αριθμητικά τη διέλευση των ηλεκτρονίων μέσω της βήτα πηγής και των μετατροπέων. Προέκυψε ότι η πηγή νικελίου-63 είναι σε αυτό περισσότερο αποδοτική όταν είναι πάχους 2 μικρομέτρων και το βέλτιστο πάχος του μετατροπέα που βασίζεται στις διόδους διαμαντιού με φράγμα Schottky είναι περίπου 10 μικρόμετρα.