- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Βαρυτικά κύματα: Από τα LIGO και Virgo ανακοινώθηκε η ανίχνευση της νέας συγχώνευσης ζεύγους μελανών οπών
Επιστήμονες που ερευνούν για βαρυτικά κύματα επιβεβαίωσαν ακόμη μια ανίχνευση από την παραγωγική διαδρομή παρατηρήσεων στις αρχές τις χρονιάς. Με ονομασία GW170608 [βαρυτικό κύμα που καταγράφηκε 8 Ιουνίου 2017], η τελευταία ανακάλυψη παρήχθη από τη συγχώνευση δύο σχετικά μικρής μάζας μαύρες τρύπες, με 7 και 12 φορές τη μάζα του Ήλιου μας, σε μια απόσταση περίπου ενός δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Η συγχώνευση άφησε πίσω της μια μαύρη τρύπα με μάζα 18 φορές τη μάζα του Ήλιου, που σημαίνει ότι ενέργεια ισοδύναμη με περίπου 1 ηλιακή μάζα εκπέμφθηκε ως βαρυτικά κύματα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Το γεγονός αυτό, που ανιχνεύθηκε από τους δυο ανιχνευτές LIGO στις 02:01:16 UTC [προσθέστε 2 ώρες για ώρα Ελλάδας] της 8ης Ιουνίου του 2017, ήταν πραγματικά η δεύτερη συγχώνευση ζεύγους μελανών οπών που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου παρατηρήσεων των LIGO μετά την αναβάθμισή τους στο Εξελιγμένο LIGO πρόγραμμα. Όμως, η ανακοίνωσή του γεγονότος καθυστέρησε εξαιτίας του χρόνου που απαιτήθηκε για να κατανοηθούν δυο άλλες ανακαλύψεις: μια παρατήρηση των τριών ανιχνευτών LIGO-Virgo βαρυτικών κυμάτων από μια άλλη συγχώνευση ζεύγους μελανών οπών (GW170814) στις 14 Αυγούστου και η πρώτη από ποτέ ανίχνευση συγχώνευση ζεύγους αστέρων νετρονίων (GW170817) με φως και βαρυτικά κύματα στις 17 Αυγούστου.
Το GW170608 είναι το πιο ελαφρύ ζεύγος μελανών οπών που ανίχνευσαν τα LIGO και Virgo και έτσι είναι μια από τις πρώτες περιπτώσεις στις οποίες μαύρες τρύπες που ανιχνεύθηκαν μέσω βαρυτικών κυμάτων, έχουν μάζες παρόμοιες με μαύρες τρύπες που ανιχνεύθηκαν έμμεσα μέσω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως οι ακτίνες Χ.
Η ανακάλυψη αυτή θα επιτρέψει τους αστρονόμους να συγκρίνουν τις ιδιότητες των μελανών οπών συλλέγοντας πληροφορία από παρατηρήσεις βαρυτικών κυμάτων, με αυτές των παρόμοιας μάζας μελανών οπών που προηγουμένως ανιχνεύθηκαν μόνο από μελέτες ακτίνων Χ και έτσι συμπληρώνεται ένας ελλείπων σύνδεσμος μεταξύ των δυο κατηγοριών παρατηρήσεων των μελανών οπών. Παρά, το σχετικά μικροσκοπικό μέγεθος, οι μαύρες τρύπες του GW170608 θα συνεισφέρουν κατά πολύ στην ανάπτυξη του πεδίου της «πολύ-μαντατοφόρας» αστρονομίας, όπου οι αστρονόμοι βαρυτικών κυμάτων και οι αστρονόμοι των ηλεκτρομαγνητικών εργάζονται μαζί για να μάθουν περισσότερα σχετικά με αυτά τα εξωτικά και μυστήρια αντικείμενα.
Πηγή: LIGO
Περισσότερα στη δημοσίευση: GW170608: Observation of a 19-solar-mass binary black hole coalescence. arXiv. Ή στο The Astrophysical Journal Letters.
Επιπλέον πληροφορίες μπορεί να βρει κάποιος/α στη διεύθυνση: http://www.ligo.org/detections/GW170608.php.