Επιλεγμένα

Νέα θεωρία για να εξηγηθεί γιατί οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα έχουν διαφορετικές συνθέσεις

Από στις 23 Μαρτίου 2018

Ομάδα ερευνητών δίνει μια νέα εξήγηση σχετικά με την διαφορά στη σύνθεση των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα. Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, περιγράφουν τη μελέτη τους για τη σύνθεση ισοτόπων του ασβεστίου σε ορισμένους μετεωρίτες, την ίδια τη Γη και τον Άρη και χρησιμοποιούν τη γνώση αυτή για να εξηγήσουν πώς οι πλανήτες θα μπορούσαν να είναι τόσο διαφορετικοί. Ο Alessandro Morbidelli με το Παρατηρητήριο της Κυανής Ακτής στη Γαλλία, δίνουν ένα τμήμα της εργασίας που έγινε από την ομάδα των ερευνητών στο τμήμα News & Views του ίδιου περιοδικού.

Όπως σημειώνει ο Morbidelli, πολλοί επιστήμονες που μελετούν το πλανητικό σύστημα συμφωνούν ότι οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα είχαν παρόμοια προέλευση ως μικροί βράχοι που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, συγκροτώντας τον πρωτοπλανητικό δίσκο, οι οποίο συγκρούονταν και συντήκονταν, δημιουργώντας ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερους βράχους που τελικά έγιναν πρωτοπλανήτες. Όμως από αυτό το σημείο και πέρα, δεν είναι καθαρό γιατί οι πλανήτες προέκυψαν τόσο διαφορετικοί. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές έχουν επανέλθει με μια νέα θεωρία για να εξηγήσουν πως συνέβη αυτό.

Οι πρωτοπλανήτες όλοι αναπτύχθηκαν με τον ίδιο ρυθμό, υποστηρίζει η ομάδα, αλλά σταμάτησαν να αναπτύσσονται σε διαφορετικούς χρόνους. Αυτοί που ήταν μικρότεροι, συνεχίζουν, σταμάτησαν να αναπτύσσονται συντομότερα από αυτούς που ήταν μεγαλύτεροι. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, υποστηρίζουν περαιτέρω, το υλικό σταθερά προστίθετο στο δίσκο. Αρχικά, εμφανίζεται ότι η σύσταση του υλικού ήταν διαφορετική από το υλικό που ήλθε αργότερα, πράγμα που εξηγεί γιατί οι βραχώδεις πλανήτες που βλέπουμε σήμερα έχουν τέτοιες διαφορές στη σύσταση.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν τη θεωρία τους μετά από τη μελέτη τη σύνθεση του ισοτόπου του ασβεστίου σε διάφορους μετεωρίτες που ονομάζονται ανγκρίτες (angrites) και ουρεϊλίτες (ureilites), καθώς και στον Άρη και τη Γη και επίσης στον αστεροειδή Vesta. Τα ισότοπα ασβεστίου, σημειώνουν, εμπλέκονται στο σχηματισμό του βράχου και λόγω αυτού, προσφέρουν στοιχεία σχετικά με την προέλευσή τους. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι λόγοι των ισοτόπων σε δείγματα συσχετίζονται με τις μάζες των γονεϊκών τους πλανητών και αστεροειδών, που ισχυρίζονται ότι παρέχει μια απεικόνιση για το χρονοδιάγραμμα συσσώρευσης. Και αυτό, ισχυρίζονται περαιτέρω, παρέχει στοιχεία των διαφορετικών συνθέσεων των πλανητών, καθώς οι μικρότεροι σταμάτησαν να συσσωρεύουν υλικό ενώ οι μεγαλύτεροι συνέχισαν να προσθέτουν υλικό που ήταν διαφορετικό από αυτό που είχε υπάρχει πριν.

Πηγή: Phys.org

Περισσότερα από την παρουσίαση του θέματος: Calcium signals in planetary embryos. Nature News & Views.

Περισσότερα στη δημοσίευση: Isotopic evolution of the protoplanetary disk and the building blocks of Earth and the Moon. Nature.

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.