- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Σκοτεινή ύλη σε κίνηση που θέτει νέους περιορισμούς και ωθεί προς την καλύτερη κατανόησή της
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει στοιχεία ότι η σκοτεινή ύλη μπορεί να θερμανθεί και να κινηθεί ως αποτέλεσμα της διαμόρφωσης άστρων σε γαλαξίες. Τα ευρήματα παρέχουν το πρώτο παρατηρησιακό στοιχείο για το φαινόμενο που είναι γνωστό ως «θέρμανση σκοτεινής ύλης» και παρέχει νέα στοιχεία ως προς το τι αποτελεί τη σκοτεινή ύλη. Η έρευνα δημοσιεύθηκε 3 Ιανουαρίου 2019 στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Στη νέα εργασία, επιστήμονες από τρία πανεπιστήμια [University of Surrey, Carnegie Mellon University and ETH Zürich] σχεδίασαν να ψάξουν στοιχεία για σκοτεινή ύλη στα κέντρα των κοντινών νάνων γαλαξιών. Οι νάνοι γαλαξίες είναι μικροί, αδύνατοι γαλαξίες που τυπικά βρίσκονται να περιφέρονται γύρω από μεγαλύτερους γαλαξίες, όπως ο δικός μας. Μπορεί να περιέχουν στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν για να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση της σκοτεινής ύλης. Η σκοτεινή ύλη θεωρείται ότι αποτελεί τη περισσότερη από την μάζα του σύμπαντος. Ωστόσο καθώς δεν αλληλεπιδρά με το φως με τον ίδιο τρόπο όπως η κανονική ύλη, μπορεί να παρατηρείται μόνο μέσω των βαρυτικών της φαινομένων. Το κλειδί για τη μελέτη μπορεί ωστόσο να βρίσκεται στο πώς διαμορφώνονται τα άστρα σε αυτούς τους γαλαξίες.
Όταν σχηματίζονται άστρα, ισχυροί άνεμοι μπορούν να σπρώχνουν αέριο και σκόνη μακριά από την καρδιά του γαλαξία. Ως αποτέλεσμα, το κέντρο του γαλαξία έχει λιγότερη μάζα, η οποία επηρεάζει πόσο η βαρύτητα γίνεται αισθητή από την σκοτεινή ύλη που απομένει. Με λιγότερη βαρυτική έλξη, η σκοτεινή ύλη κερδίζει ενέργεια και μετακινείται μακριά από το κέντρο, φαινόμενο που αποκαλείται «θέρμανση σκοτεινής ύλης».
Η ομάδα των αστροφυσικών μέτρησε το ποσό της σκοτεινής ύλης στα κέντρα 16 νάνων γαλαξιών με πολύ διαφορετικές ιστορίες σχηματισμού άστρων. Βρήκαν ότι γαλαξίες που σταμάτησαν να διαμορφώνουν άστρα από πολύ πριν, είχαν υψηλότερες πυκνότητες σκοτεινής ύλης στα κέντρα τους από ότι αυτοί που σχηματίζουν ακόμη άστρα σήμερα. Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι παλιότεροι γαλαξίες είχαν λιγότερη θέρμανση σκοτεινής ύλης. «Βρήκαμε μια αληθινά αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ του ποσού της σκοτεινής ύλης στα κέντρα αυτών των μικροσκοπικών νάνων και της ποσότητας του σχηματισμού άστρων που έχουν υπάρξει στη ζωή τους. Η σκοτεινή ύλη στα κέντρα των νάνων που σχηματίζουν άστρα εμφανίζεται να έχει “θερμανθεί” και σπρωχθεί προς τα έξω», αναφέρει ο καθηγητής Justin Read, επικεφαλής της μελέτης [Head of the Department of Physics at the University of Surrey].
Τα ευρήματα παρέχουν ένα νέο περιορισμό στα μοντέλα σκοτεινής ύλης: Η σκοτεινή ύλη θα πρέπει να μπορεί να σχηματίζει νάνους γαλαξίες που παρουσιάζουν ένα εύρος κεντρικών πυκνοτήτων και αυτές οι πυκνότητες πρέπει να σχετίζονται με την ποσότητα σχηματισμού άστρων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη μπορεί να είναι το στοιχείο μαρτυρία που μας πάει ένα βήμα πλησιέστερα στην κατανόηση τι είναι η σκοτεινή ύλη. Το εύρημα ότι μπορεί να θερμανθεί και να κινηθεί βοηθάει να παρακινηθούν έρευνες για ένα σωμάτιο σκοτεινής ύλης. Η ομάδα ελπίζει να διευρύνει την εργασία της αυτή με τη μέτρηση της κεντρικής πυκνότητας σκοτεινής ύλης σε ένα μεγαλύτερο δείγμα νάνων, που σπρώχνει ακόμη πιο αδύνατους γαλαξίες και με τον έλεγχο ενός μεγαλύτερου εύρους μοντέλων σκοτεινής ύλης.
Πηγή: University of Surrey
Περισσότερα στη δημοσίευση: Dark matter heats up in dwarf galaxies. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.