Επιλεγμένα

Κόψτε τη ζάχαρη για να σωθούν ζωές προτείνουν οι επιστήμονες των ΗΠΑ*

Από στις 5 Σεπτεμβρίου 2021

Περικόπτοντας 20% ζάχαρης από τα συσκευασμένα τρόφιμα και 40% από ποτά και αναψυκτικά θα μπορούσαν να προληφθούν 2,48 εκατομμύρια γεγονότα καρδιαγγειακών ασθενειών (όπως εγκεφαλικά, εμφράγματα και καρδιακές ανακοπές), 490.000 καρδιαγγειακοί θάνατοι και 750.000 περιπτώσεις διαβήτη στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ζωής του ενήλικα πληθυσμού, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation. Η ομάδα των ερευνητών οι οποίοι προέρχονται από πολλά ιδρύματα [1] δημιούργησε ένα μοντέλο για να προσομοιώσει και να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις σε υγεία, οικονομία και ίδια κεφάλαια, της τακτικής πολιτικής μείωσης της ζάχαρης η οποία προτάθηκε από την Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Άλατος και Ζάχαρης (NSSRI) των ΗΠΑ.

Η NSSRI, σύμπραξη περισσοτέρων από 100 τοπικών, πολιτειακών και εθνικών οργανισμών υγείας που συγκλήθηκαν από το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Πόλης της Νέας Υόρκης (NYC DOH), κυκλοφόρησε προσχέδιο στόχων μείωσης της ζάχαρης για συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά-αναψυκτικά σε 15 κατηγορίες το 2018. Τον Φεβρουάριο, η NSSRI ολοκλήρωσε την πολιτική με στόχο την οικειοθελή δέσμευση της βιομηχανίας για τη σταδιακή ανασύνθεση των ζαχαρούχων προϊόντων της. Η εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής, ωστόσο, θα απαιτήσει κυβερνητικής υποστήριξη για την παρακολούθηση των εταιρειών καθώς λειτουργούν κινούμενες προς τους στόχους που τέθηκαν και την δημόσια αναφορά στην πρόοδό τους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το μοντέλο τους θα συμβάλει στο να διαμορφωθεί συναίνεση στην ανάγκη για εθνική ανασύνθεση της πολιτικής χρήσης ζάχαρης στις ΗΠΑ. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές της ομάδας, η μείωση της ζάχαρης που περιέχεται στις εμπορικά παρασκευασμένες τροφές και στα ποτά-αναψυκτικά θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία των Αμερικανών από ότι άλλες πρωτοβουλίες για περικοπή της χρήσης της ζάχαρης, όπως η επιβολή φόρου ζάχαρης, η επισήμανση του πρόσθετου περιεχομένου ζάχαρης ή η απαγόρευση των ζαχαρούχων ποτών στα σχολεία.

Σύμφωνα με το μοντέλο, δέκα χρόνια μετά από τότε που τεθεί σε ισχύ η πολιτική της Εθνικής Πρωτοβουλίας SSR, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν να σωθούν 4,28 δισεκατομμύρια δολάρια σε ολικό καθαρό κέρδος στο κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και 118,04 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής του τωρινού ενήλικα πληθυσμού (ηλικίες 35 έως 79 έτη). Προσθέτοντας το κοινωνικό κόστος της χαμένης παραγωγικότητας των Αμερικανών που αναπτύσσουν ασθένειες από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, η συνολική εξοικονόμηση της πολιτικής της NSSRI ανέρχεται στα 160,88 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής του ενήλικα πληθυσμού. Τα οφέλη είναι πιθανό να είναι υποτιμημένα καθώς οι υπολογισμοί ήταν συντηρητικοί. Η μελέτη επίσης έδειξε ότι ακόμη και μερική συμμόρφωση της βιομηχανίας με την πολιτική θα μπορούσε να αποδώσει σημαντικά κέρδη σε υγεία και οικονομία.

[1] Massachusetts General Hospital (MGH), Friedman School of Nutrition Science & Policy at Tufts University, Harvard T.H. Chan School of Public Health και New York City Department of Health and Mental Hygiene (NYC DOH)

Πηγή: The Harvard Gazette

*Με την ελπίδα να υπάρξουν και στην Ελλάδα ανάλογες παρεμβάσεις από σχετικά πανεπιστημιακά προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά τμήματα.

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής