- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Σύμφωνα με μελέτη οι αντιφάσεις μεταξύ θεωρίας και παρατηρήσεων του Ήλιου μπορεί να οφείλονται στη σκοτεινή ύλη
Το πιο φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό μπορεί να έχει κρυμμένη σκοτεινή ύλη κάτω από την επιφάνειά του. Για να εξηγήσει ορισμένες αντιφάσεις μεταξύ των παρατηρήσεων του Ήλιου και της θεωρίας, ένα νέο μοντέλο προτείνει ότι ένα ειδικό είδος σκοτεινής ύλης συσσωρεύεται στον Ήλιο και επηρεάζει τη μεταφορά θερμότητας στο εσωτερικό του άστρου. Το καθιερωμένο ηλιακό μοντέλο που παράγεται από τις μετρήσεις της ηλιακής φωτεινότητας και άλλα παρατηρήσημα στοιχεία, προβλέπει την κατατομή θερμοκρασίας και πυκνότητας μέσα στον Ήλιο.
Το μοντέλο ήταν κατά μεγάλο μέρος επιτυχές, αλλά έχει πρόσφατα έλθει σε σύγκρουση με τις ηλιοσεισμολογικές παρατηρήσεις που μετρούν κύματα πίεσης που διαδίδονται μέσω του Ήλιου. Για να λύσουν τις αντιφάσεις, οι ερευνητές ερεύνησαν τις πιθανές επιδράσεις της σκοτεινής ύλης, που ενδεχομένως να συλλέγεται στον Ήλιο μέσω των συγκρούσεων και της βαρυτικής παγίδευσης. Ωστόσο, οι θεωρητικοί μέχρι τώρα δεν ήταν σε θέση να βρουν ένα μοντέλο σκοτεινής ύλης που βελτιώνει την προσαρμογή στα ηλιακά δεδομένα.
Ο Aaron Vincent του Πανεπιστημίου Durham, στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνεργάτες του επινόησαν ένα σενάριο σκοτεινής ύλης που εμφανίζεται να έχει την σωστή επίδραση στις ιδιότητες του Ήλιου. Όπως προηγούμενες μελέτες, υποθέτουν ότι η σκοτεινή ύλη συνίσταται από πολύ λίγη αντιύλη (είναι «ασύμμετρη»), περίπτωση στην οποία δεν υπάρχει ουσιαστικά εκμηδένιση που να μπορεί να μειώσει την πυκνότητα της σκοτεινής ύλης μέσα στον Ήλιο.
Η καινοτομία τους είναι το ότι υποθέτουν πως οι αντιδράσεις της σκοτεινής ύλης με την κανονική ύλη εξαρτάται σημαντικά με την αλλαγή της ορμής κατά τη σύγκρουση των σωματίων. Έδειξαν ότι τα σωμάτια της σκοτεινής ύλης που ταιριάζουν σε αυτή την περιγραφή θα μπορούσαν να φέρουν ένα σημαντικό ποσό θερμότητας από τον πυρήνα στα έξω στρώματα του Ήλιου. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια μειούμενη θερμοκρασιακή βαθμίδα, που ταιριάζει με τις ηλιοσεισμικές μετρήσεις καλύτερα από ότι το καθιερωμένο ηλιακό μοντέλο. Η ομάδα επίσης επιβεβαίωσε ότι η δικής τους υποψήφια σκοτεινή ύλη είναι σύμφωνη με όλους τους υφιστάμενους περιορισμούς από τις έρευνες της σκοτεινής ύλης.
Πηγή: APS
Περισσότερα στο άρθρο: Possible Indication of Momentum-Dependent Asymmetric Dark Matter in the Sun, Phys. Rev. Lett. 114, 081302