- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Εξερεύνηση του Διαστήματος: Το Juno ολοκλήρωσε με επιτυχία το τελικό στάδιο της προσέγγισης στον πλανήτη Δία
Η επιβεβαίωση ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία που θα επιβράδυνε το διαστημικό σκάφος με το όνομα της ρωμαϊκής θεάς Juno, της Ήρας στα ελληνικά, έφθασε στον πλανήτη Γη στις 06:58 ώρα Ελλάδας το πρωί της Τρίτης 5 Ιουλίου του 2016. Εκείνη την ώρα στις ΗΠΑ ήταν ακόμη 4 Ιουλίου, ημέρα που οι κάτοικοί τους γιόρταζαν ακόμη την Ημέρα της Ανεξαρτησίας τους. Το διαστημικό σκάφος, με τις μανούβρες του, που ολοκληρώθηκαν σε χρονική διάρκεια 35 λεπτών, αφέθηκε στην βαρυτική αγκαλιά του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος, του Δία.
«Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας πάντα είναι κάτι που εορτάζεται, αλλά σήμερα μπορούμε να προσθέσουμε στα γενέθλια της Αμερικής ένα ακόμη λόγο για να επευφημούμε – το Juno είναι στον Δία», αναφώνησε ανακουφισμένος από την αγωνία των ωρών της προσέγγισης στον πλανήτη που προηγήθηκαν, ο υπεύθυνος της NASA Charlie Bolden. «Και τι είναι περισσότερο Αμερικανικό-αναρωτήθηκε με υπερηφάνεια-από το ότι η αποστολή της NASA έφθασε εκεί που κανένα άλλο διαστημικό σκάφος δεν είχε φθάσει ποτέ μέχρι σήμερα;» για να προσθέσει: «Με το Juno θα ερευνήσουμε τις άγνωστες μεγάλες ραδιενεργές ζώνες του Δία, να διεισδύσουμε βαθιά, όχι μόνο στο εσωτερικό του πλανήτη, αλλά στο πώς γεννήθηκε ο Δίας και πώς εξελίχθηκε όλο το Ηλιακό μας Σύστημα».
Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανάφλεξης, το Juno περιστράφηκε έτσι ώστε οι ακτίνες του Ήλιου να μπορέσουν ξανά να φθάσουν στις 18698 ξεχωριστές ηλιακές κυψέλες που δίνουν την ενέργεια που χρειάζεται το διαστημικό σκάφος. Κατά τη διάρκεια των επόμενων λίγων μηνών, η αποστολή του Juno και οι επιστημονικές ομάδες θα εκτελέσουν τον τελικό έλεγχο στα υποσυστήματα του σκάφους, την τελική βαθμονόμηση των επιστημονικών συσκευών και ορισμένες επιστημονικές εργασίες.
Ο κύριος σκοπός της αποστολής του Juno έχει ήδη παρουσιαστεί σε προηγούμενη ανάρτηση του egno.gr, όμως θα μπορούσε να προστεθεί ακόμη το γιγάντιο βήμα που αναμένεται να γίνει προς την κατεύθυνση της κατανόησης του πώς σχηματίζονται οι γιγάντιοι πλανήτες και το ρόλο που έπαιξαν αυτοί οι τιτάνες στο να διαμορφωθεί το υπόλοιπο Ηλιακό Σύστημα. Ο Δίας επίσης μπορεί να παράσχει κρίσιμη γνώση για την κατανόηση των πλανητικών συστημάτων που ανακαλύφθηκαν γύρω από άλλα άστρα.
Λέτε να βρεθεί κάποιος μονόλιθος κάπου εκεί γύρω;
Πηγή: NASA