Επιλεγμένα

Εικόνες που δείχνουν την ύπαρξη κοσμικού πληθωρισμού και των αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων

Από στις 15 Μαΐου 2014


Ας δώσουμε μια από τις εικόνες που μπορούν να περιγράψουν την ανακοίνωση που αναφέρεται στην προηγούμενη ανάρτηση. Σίγουρα θα επανέλθουμε με μερικές αναφορές σε θέματα που σχετίζονται με τις δίνες που δημιουργούνται.

Στην εικόνα, που δόθηκε από τη συνεργασία BICEP2, φαίνονται οι μικρές διακυμάνσεις θερμοκρασίας (που υποδεικνύονται με τις μεταβολές στο χρώμα) της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου από ένα μικρό τμήμα του ουρανού και ο προσανατολισμός της πόλωσής τους, που δείχνονται με μικρές μαύρες γραμμές.

Οι ερευνητές λένε, πως καθώς η κοσμική ακτινοβολία είναι μια μορφή φωτός, εμφανίζει όλες τις ιδιότητες του φωτός, περιλαμβανόμενης και της πόλωσης. Οι αλλαγές σε ένα συγκεκριμένο τύπο πόλωσης, που δείχνονται εδώ, θεωρούνται ότι προκαλούνται από τα βαρυτικά κύματα.

Αυτά τα κύματα είναι σήματα ενός εξαιρετικά γρήγορου πληθωρισμού του σύμπαντος στις πρώτες στιγμές του.

Τα Βαρυτικά κύματα από τον πληθωρισμό γεννάνε ένα αδύνατο αλλά διακριτό συστρεφόμενο πρότυπο στην πόλωση της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου (CMB), γνωστό ως ένα στρεφόμενο ή πρότυπο B-mode.

Για τις διακυμάνσεις πυκνότητας που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος από την πόλωση της CMB, αυτό το μέρος από το αρχέγονο πρότυπο είναι ακριβώς μηδέν.

Αυτό που παρουσιάζεται στην εικόνα είναι το πραγματικό πρότυπο B-mode που παρατηρήθηκε με το τηλεσκόπιο BICEP2, το οποίο είναι σύμφωνο με το πρότυπο που προβλέφθηκε για τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα.

Τα τμήματα γραμμών δείχνουν την ισχύ της πόλωση και τον προσανατολισμό σε διαφορετικά σημεία στον ουρανό. Η κόκκινη και η μπλε σκίαση δείχνουν το βαθμό της δεξιόστροφης και αριστερόστροφης συστροφής αυτό του προτύπου Β-mode.

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.