Επιλεγμένα

Φωτοβολταϊκά-οριγκάμι εκπέμπουν ηλιακή ενέργεια από το διάστημα στη Γη

Από στις 24 Οκτωβρίου 2014

Την ιαπωνική τέχνη του οριγκάμι επιστρατεύουν μηχανικοί της NASA και του Brigham Young University (BYU) για να αναπτύξουν συλλέκτες που θα συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία στο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Τρις, μηχανολόγο μηχανικό στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (JPL) στην Καλιφόρνια, πρόκειται για μια «μοναδική διασταύρωση τέχνης, κουλτούρας και τεχνολογίας».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ηλιακά-πάνελ διπλωμένα σαν οριγκάμι θα μπορούσαν εύκολα να αποσταλούν στο διάστημα με μια μόνο αποστολή πυραύλου χωρίς να απαιτείται συναρμολόγηση από τους αστροναύτες. Εκεί θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κατάλληλα δημιουργώντας μια συστοιχία που θα συλλέγει ηλιακή ενέργεια στο διάστημα και θα την εκπέμπει ασύρματα στη Γη μέσω μικροκυμάτων.

Ήδη στα πάνελ που χρησιμοποιούνται σε διαστημικές αποστολές αξιοποιούνται απλές τεχνικές διπλώματος- ωστόσο ο Τρις και οι συνεργάτες του ενδιαφέρονται για πολύ πιο εξελιγμένα διπλώματα, που απλοποιούν τη συνολική μηχανική δομή και διευκολύνουν κατά πολύ την ανάπτυξη τέτοιων αντικειμένων. Πέρυσι ο Τρις και η Σάνον Ζίρμπελ, διδακτορική φοιτήτρια του BYU, συνεργάστηκαν με τον Ρόμπερτ Λανγκ, ειδικό του οριγκάμι και τον καθηγητή Λάρι Χάουελ για την ανάπτυξη ενός ηλιακού συλλέκτη που φτάνει σε διάμετρο τα 2,7 μέτρα διπλωμένος και τα 25 μέτρα σε πλήρη ανάπτυξη.

Μία τεχνική η οποία ενδείκνυται για τέτοια χρήση είναι το αποκαλούμενο «δίπλωμα Μιούρα», που δημιουργήθηκε από τον ιάπωνα αστροφυσικό Κορίο Μιούρα και επιτρέπει το άνοιγμα απλά και μόνο με το τράβηγμα μιας γωνίας. Ο Μιούρα προόριζε τη συγκεκριμένη μέθοδο εξαρχής για ηλιακούς συλλέκτες, και το 1995 ένα πάνελ με τέτοιον σχεδιασμό ξεδιπλώθηκε από το Space Flyer Unit- έναν ιαπωνικό δορυφόρο. Παρά τη δοκιμή εκείνη, η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει καθώς δίνεται έμφαση σε μικρούς δορυφόρους αλλά και μεγάλες κατασκευές. «Το γεγονός ότι ασχολούμαστε τόσο με μεγαλύτερα όσο και μικρότερα μεγέθη μπορεί να ανοίξει τομείς όπου μπορεί να είναι ξανά σχετική» σημειώνει ο Τρις.

Η τεχνική που χρησιμοποίησαν ο Τρις και οι συνεργάτες του δεν είναι το δίπλωμα Μιούρα, αλλά ένας συνδυασμός διαφορετικών διπλωμάτων. Το πρωτότυπο μοιάζει με ένα λουλούδι που ανθίζει, το οποίο επεκτείνεται σε μία μεγάλη επίπεδη κυκλική επιφάνεια. Κατά τον Τρις, τέτοιοι συλλέκτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνεργασία με μικρούς δορυφόρους κατηγορίας CubeSats.

Όπως επισημαίνει, το οριγκάμι είναι αντικείμενο σημαντικής μαθηματικής ανάλυσης μόνο μέσα στα τελευταία 40 χρόνια, ενώ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον στην ενσωμάτωση αρχών του στις σύγχρονες τεχνολογίες. «Το σκέφτεσαι ως μια αρχαία τέχνη, αλλά οι άνθρωποι ακόμα εφευρίσκουν νέα πράγματα χάρη σε μαθηματικά εργαλεία» σημειώνει σχετικά.

Πηγή: econews

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.