- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Το ηλεκτρικό πεδίο και η υγρασία μπορούν να πυροδοτήσουν ηλέκτριση με επαφή
Δυο παρόμοιοι μονωτές, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ελεύθερα ηλεκτρόνια, είναι σε θέση να φορτίσουν ο ένας τον άλλον όταν έλθουν σε επαφή. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται «ηλέκτριση με επαφή», είναι σημαντική και στα φυσικά φαινόμενα (όπως αστραπές κοντά σε νέφη ηφαιστειακής σκόνης) και σε βιομηχανικές εφαρμογές (όπως η εκτύπωση με λέιζερ). Ωστόσο, η φυσική εξήγηση αυτού του φαινομένου παρέμενε ατελής: η ταυτότητα των φορέων του φορτίου και τι προκαλεί την κίνησή τους σε πολλές περιπτώσεις είναι άγνωστη.
Τώρα, πειράματα που πραγματοποίησαν από τον ομάδα του Yong Hong Liu στο Πανεπιστήμιο του Πετρελαίου της Κίνας (στην ανατολική Κίνα) πρότειναν την άποψη ότι, σε υγρά περιβάλλοντα με ισχυρά ηλεκτρικά πεδία (όπως στις καταιγίδες), οι φορείς του φορτίου είναι πιθανά όπως τα ιόντα υδρονίου (H3O+) και υδροξυλίου (OH-) που οδηγούνται από ηλεκτρικό πεδίο μέσω του νερού που απορροφάται στις επιφάνειες των μονωτών.
Ο Liu και οι συνεργάτες του έλεγξαν πως μονωτικές γυάλινες σφαίρες, αποκτούσαν καθαρό φορτίο με την παρουσία ενός ηλεκτρικού πεδίου και κάτω από ποικίλες συνθήκες υγρασίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ηλέκτριση με επαφή απαιτεί οι γυάλινες σφαίρες να έχουν απορροφήσει νερό από την υγρή ατμόσφαιρα και ότι ιόντα υδρονίου και υδροξυλίου παράγονται από την διάσπαση των μορίων του νερού, απομονώνονται στις επιφάνειες των σφαιρών με την παρουσία ηλεκτρικού πεδίου και λειτουργούν ως φορείς φορτίου.
Οι ερευνητές προτείνουν πως όταν δυο σφαίρες συγκρούονται, τα ιόντα που έρχονται σε επαφή εξουδετερώνει το ένα το άλλο δια μέσου της γέφυρας νερού που συνδέει τους μονωτές, αφήνοντας την κάθε σφαίρα με ένα καθαρό φορτίο (τα ιόντα στην αντίθετη μεριά κάθε σφαίρας). Παρόλο που η μεμβράνη νερού στις επιφάνειες των σφαιρών πιθανά δεν είναι ομοιόμορφη, οι συγγραφείς προτείνουν, βασιζόμενοι σε προηγούμενα πειράματα που έγιναν από άλλες ομάδες, ότι τα ιόντα μπορεί ακόμη να μεταφέρονται μεταξύ μονωμένων «νησιών» νερού δια μέσου των υδρατμών που τα περιβάλλουν, συνδέοντάς τα.
Πηγή: APS
Περισσότερα στο άρθρο: Electric Field and Humidity Trigger Contact Electrification, Phys. Rev. X 5, 011002 – Published 13 January 2015