Επιλεγμένα

Οι εργασίες του Einstein γίνονται ψηφιακές: Περισσότερα από 5000 έγγραφα ελεύθερα στο διαδίκτυο

Από στις 8 Ιανουαρίου 2015

Σε ένα μόνο χρόνο, στα 20 του, ο Albert Einstein, δημοσίευσε εργασίες εξηγώντας το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, την κίνηση Brown, την ειδική σχετικότητα και τη σχέση E=mc2. Στα 30 του, έζησε μέσα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και επανήλθε με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Στις αρχές της τέταρτης δεκαετίας της ζωής του κέρδισε ένα βραβείο Nobel. Σήμερα ένα νέο παράθυρο άνοιξε σε αυτή τη πρώιμη περίοδο της ζωής του Einstein.

Το Princeton University Press, σε συνεργασία με το The Einstein Papers Project που φιλοξενείται στο Caltech, κατέστησαν ελεύθερα διαθέσιμα online περισσότερα από 5000 έγγραφα από τα 44 πρώτα χρόνια της ζωής του Einstein. Τα σχολιασμένα έγγραφα είναι διαθέσιμα τόσο στην γλώσσα που γράφτηκαν, όσο μεταφρασμένα στα Αγγλικά. Περιλαμβάνουν τις επιστημονικές του εργασίες, αλλά επίσης επαγγελματικές επιστολές προς και από συναδέλφους του και προσωπικές σημειώσεις προς και από φίλους και την οικογένειά του, μεταξύ των ετών 1879 και 1923.

«Είναι μια από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της σύγχρονης επιστήμης», σχολιάζει η καθηγήτρια Diana Kormos-Buchwald, διευθύντρια-από το 2000-του Einstein Papers Project. «Ίσως ήταν μια από τις πλέον ζωντανές περιόδους για να είσαι επιστήμονας». «Το πεδίο της Φυσικής ήταν τότε διαφορετικό», είπε η Kormos-Buchwald. «Το 1900 υπήρχαν μόνο 1000 περίπου φυσικοί στον πλανήτη. Σήμερα ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά μόνο το ένα τρίτο περίπου ενός πειράματος στον Large Hadron Collider, του CERN. Αυτοί οι φυσικοί έγραφαν ο ένας στον άλλο. Αλλά δεν είναι μόνο τα επαγγελματικά γράμματα που επιτρέπουν να παρακολουθήσει κάποιος τη σκέψη του Einstein κατά τη πάροδο των χρόνων», συμπλήρωσε η Kormos-Buchwald.

«Ο Einstein έγραψε πολλά επάνω στην εργασία του στην ιδιωτική του αλληλογραφία», είπε η καθηγήτρια. «Αν κοιτάξει κάποιος μόνο τις επιστολές με τους Boh, Schrodinger και Planck, δεν θα έχει μια ιδέα για τις καθημερινές δραστηριότητες και τις εντυπώσεις του για τους άλλους ανθρώπους». Η Kormos-Buchwald είναι λάτρης ιδιαίτερα της μακροχρόνιας αλληλογραφίας μεταξύ του Einstein και του θεωρητικού φυσικού Paul Ehrenfest, ο οποίος συνεισέφερε στο πεδίο της στατιστικής μηχανικής και της σχέσης της με την κβαντική μηχανική.

Τα δημοσιευμένα έγγραφα δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος μια καλή γνώση επάνω στις επιστημονικές ιδέες του Einstein, καθώς και σε άλλες λεπτομέρειες της ζωής του. Ανάμεσα σε άλλα, είναι διαθέσιμα: η εργασία του Einstein για το Φωτοηλεκτρικό Φαινόμενο, για την οποία βραβεύθηκε με το Nobel Φυσικής, η εργασία του για την Ειδική Σχετικότητα, η εργασία του για την Γενική Σχετικότητα και οι τέσσερις φημισμένες διαλέξεις που έδωσε στο Princeton, στο πρώτο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια πρώτη δόση. Το Princeton University Press και το Einstein Papers Project σχεδιάζουν να συνεχίσουν το project, προσθέτοντας νέα έγγραφα από τα περίπου 30000 που υπάρχουν στη συλλογή τους.

Πηγή: symmetry magazine

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.