- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Φοιτητές κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν ηχητικά κύματα για την κατάσβεση φωτιάς
Δυο σπουδαστές εφαρμοσμένης μηχανικής του πανεπιστημίου George Mason (GMU) βρήκαν τρόπο να χρησιμοποιήσουν ηχητικά κύματα για να σβήνουν πυρκαγιές και δημιούργησαν ένα είδος πυροσβεστήρα ελπίζοντας να φέρουν επανάσταση στην τεχνολογία κατάσβεσης πυρκαγιών. Ο Viet Tran μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ο Seth Robertson ηλεκτρολόγος μηχανικός επέλεξαν να ερευνήσουν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν ήχο ως όπλο απέναντι στη φωτιά, ως κύρια εργασία τους και πιστεύουν ότι έχουν βρει κάτι το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα ηχητικά κύματα επηρεάζουν την φωτιά και μάλιστα επιστήμονες που εργάζονται για την DARPA ερεύνησαν, μερικά χρόνια πριν, την πιθανότητα χρήσης ήχου για την κατάσβεση πυρκαγιών, αλλά έως εκείνη την στιγμή δεν είχε κατασκευαστεί πυροσβεστήρας με βάση τον ήχο. Η έρευνα από το δίδυμο του GMU μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Οι δυο φοιτητές ξεκίνησαν με την απλή ιδέα ότι τα ηχητικά κύματα είναι επίσης μηχανικά ή κύματα πίεσης, λόγω της εμπρός – πίσω κίνησης του αντικειμένου που διαπερνούν, τα οποία μπορούν να έχουν επιπτώσεις στα αντικείμενα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στο υλικό που καίγεται και στο οξυγόνο που υπάρχει γύρω από αυτό, εάν αυτά τα δυο διαχωριστούν τότε λογικά η φωτιά θα πρέπει να σβήσει. Χρησιμοποίησαν την προσέγγιση δοκιμής και λάθους, στοχεύοντας με ηχεία σε μικρές φωτιές χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους ήχων σε διαφορετικές συχνότητες. Οι εξαιρετικά υψηλές συχνότητες δεν είχαν καμία επίπτωση και έτσι προσπάθησαν με τις χαμηλές 30 έως 60 Hertz και διαπίστωσαν ότι σε αυτό το εύρος συχνοτήτων η φωτιά μπορεί να σβήσει.
Επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία μιας φορητής συσκευής ικανής να εστιάζει τα κύματα πίεσης απευθείας σε μια πυρκαγιά. Η συσκευή αποτελείται από έναν ενισχυτή, μια πηγή ενέργειας και ενός φασματοσκοπίου κατασκευασμένο από ένα χάρτινο σωλήνα για την εστίαση των κυμάτων. Έτσι δημιούργησαν ένα πυροσβεστήρα ο οποίος λειτουργεί χωρίς τη χρήση νερού ή χημικών. Η αρχική σκέψη των δυο φοιτητών ήταν να χρησιμοποιηθεί ο πυροσβεστήρας σε μικρές φωτιές αλλά τώρα πιστεύουν ότι μπορεί να έχει μια πολύ ευρύτερη χρήση.
Μέχρι στιγμής η συσκευή έχει δοκιμαστεί μόνο σε μικρές φλόγες από αλκοόλη. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερες πυρκαγιές και επειδή δεν έχει κάποιο ψυκτικό, κατά πόσο η φωτιά που θα σβήνει, καθώς το υλικό που προηγουμένως καιγόταν θα είναι ακόμα ζεστό, δεν θα υπάρχει ανάφλεξη μόλις τα ηχητικά κύματα σταματήσουν.
Δείτε το video:
Πηγή: George Mason University