Επιλεγμένα

Ένα σύστημα που διδάσκει την Τεχνητή Νοημοσύνη να παίζει πιάνο

Από στις 17 Φεβρουαρίου 2021

Όταν το διάβασα στο ενημερωτικό του Πανεπιστημίου της Washington, μου έκανε εντύπωση, όπως στον καθένα και την καθεμία φαντάζομαι. Ο καθένας που παρακολουθεί ένα κονσέρτο γνωρίζει ότι κάτι μαγικό συμβαίνει μεταξύ των καλλιτεχνών και των μουσικών οργάνων τους. Αυτοί μετασχηματίζουν μουσική από το να βρίσκεται μόνο «σημειώσεις σε μια σελίδα» σε μια ευχάριστη εμπειρία. Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Washington αναρωτήθηκε αν η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναπαραγάγει αυτή την απόλαυση χρησιμοποιώντας μόνο οπτικά στοιχεία – ένα σιωπηλό, με λήψη από πάνω video κάποιου που παίζει πιάνο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για να δημιουργήσουν ένα σύστημα, που ονόμασαν Audeo, που δημιουργεί ήχο από σιωπηλές ερμηνείες σε πιάνο. Όταν η ομάδα έλεγξε τη μουσική Audeo που δημιουργήθηκε με εφαρμογή αναγνώρισης μουσικής, όπως το SoundHound, η εφαρμογή αναγνώρισε σωστά το κομμάτι Audeo που έπαιξε περίπου 86% των περιπτώσεων. Για σύγκριση, αυτή η εφαρμογή αναγνώρισε το κομμάτι με καταγραφές ήχου από video στο 93% των περιπτώσεων.

Δεν κάνω σχόλια για το συναίσθημα κλπ., παρόλο που οι άκρες των δακτύλων μου με φαγουρίζουν για κάτι τέτοιο. Όμως για όσους/ες θέλουν περισσότερα, με ορισμένα παραδείγματα επισκεφθείτε την διεύθυνση https://www.washington.edu/news/ και διαβάστε το άρθρο: ‘Audeo’ teaches artificial intelligence to play the piano.

Για περισσότερα για το σύστημα: Audeo: Audio Generation for a Silent Performance Video

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής