Επιλεγμένα

«Περιοχή Broca»: Μια πολυάσχολη περιοχή του εγκεφάλου-επεξεργάζεται ταυτόχρονα γλώσσα και μουσική

Από στις 10 Νοεμβρίου 2015

Όταν διαβάζει κάποιος ένα βιβλίο και ακούσει μουσική, ο εγκέφαλος δεν κρατά αυτές τις δύο εργασίες διαχωρισμένες. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μια περιοχή, η περιοχή του Broca, στον εγκέφαλο που είναι απασχολημένη και με τις δύο ταυτόχρονα. Αυτή η περιοχή έχει εδώ και πολύ καιρό συσχετιστεί με τη γλώσσα. Το ότι επίσης εμπλέκεται στην επεξεργασία της μουσικής μπορεί να μας πει περισσότερα σχετικά με το τί μοιράζονται η μουσική και η γλώσσα.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Richard Kunert του Ινστιτούτου Max Planck για την Ψυχογλωσσολογία, στο Nijmegen (Νάιμέχεν) στην Ολλανδία, ανακάλυψε ότι μια περιοχή του εγκεφάλου κάτω από τον αριστερό κρόταφο, η οποία από τον 19ο αιώνα έχει συνδεθεί με τη γλώσσα, μπορεί να κάνει περισσότερα από τη γλωσσική διαδικασία.

Χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η περιοχή αυτή, η περιοχή Broca, μπορεί να επεξεργαστεί γλώσσα και μουσική στον ίδιο χρόνο. Βρήκαν επίσης ότι οι δύο εργασίες μπορούν να επηρεάσουν η μια την άλλη: όταν στους συμμετέχοντες δινόταν ένας ιδιαίτερα δύσκολος συνδυασμός τόνων, ήταν πιο δύσκολο για αυτούς να επεξεργαστούν τη δομή μιας πρότασης.

Από τις εξειδικευμένες περιοχές στις διασυνδεδεμένες περιοχές του εγκεφάλου:

Υπάρχει λόγος που αυτό θα ήταν έκπληξη; Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος συγκροτείται από εξειδικευμένους τομείς. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η «οπτικό μέρος του εγκεφάλου» είναι σε ένα διαφορετικό σημείο από το «ακουστικό μέρος του εγκεφάλου». Το ίδιο θα μπορούσε να αναμένεται για το δύσκολο έργο της κατανόησης της μουσικής ή της κατανόησης της γλώσσας.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE, δείχνει ότι είναι άκαρπο να ψάχνει κανείς για μια «περιοχή γλώσσας στον εγκεφάλο», επειδή ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ορισμένες περιοχές του για τη γλώσσα και την ίδια στιγμή και για άλλα πράγματα, στην περίπτωση αυτή τη μουσική. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο εγκέφαλος συγκροτείται από διασυνδεδεμένες περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες, ανάλογα με την αποστολή, μπορεί να εμπλέκονται σε περισσότερες από μία εργασίες ταυτόχρονα.

Πηγή: Max Planck Institutes

Περισσότερα στην εργασία: Music and Language Syntax Interact in Broca’s Area: An fMRI Study, PLOS ONE

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.