Επιλεγμένα

Παγκόσμια ταξινόμηση πανεπιστημίων 2022 από το Times Higher Education – Οι θέσεις των Ελληνικών ιδρυμάτων

Από στις 9 Σεπτεμβρίου 2021

Η Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων από το Times Higher Education περιλαμβάνει περισσότερα από 1600 πανεπιστήμια σε 99 χώρες και περιοχές, πράγμα που την καθιστά τη μεγαλύτερη και πιο ευρεία κατάταξη πανεπιστημίων μέχρι σήμερα. Ο πίνακας βασίζεται σε 13 προσεκτικά βαθμονομημένους δείκτες απόδοσης που μετρούν την απόδοση ενός ιδρύματος σε τέσσερις περιοχές: διδασκαλία, έρευνα, μεταφορά γνώσης και διεθνής προοπτική.

Διαβάστε για τους δείκτες αξιολόγησης του THE και τη βαρύτητά τους στη συνολική βαθμολογία.

Αυτή τη χρονιά για την ταξινόμηση αναλύθηκαν περισσότερες από 108 εκατομμύρια αναφορές σε πάνω από 14,4 εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύσεις και λήφθηκαν υπόψη απαντήσεις σε έρευνα με 22.000 πανεπιστημιακούς παγκοσμίως. Συνολικά, συλλέχθηκαν πάνω από 430.000 στοιχεία δεδομένων από περισσότερα από 2.100 ιδρύματα που υπέβαλαν δεδομένα.

Έχοντας την εμπιστοσύνη παγκοσμίως σπουδαστών, δασκάλων, κυβερνήσεων και ειδικών της βιομηχανίας, ο πίνακας της χρονιάς αυτής αποκαλύπτει πώς η πανδημία Covid-19 έχει αρχίσει να αλλάζει παγκοσμίως την επίδοση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μερικά γενικά στοιχεία

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (University of Oxford) βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για έκτη συνεχή χρονιά, ενώ η ηπειρωτική Κίνα έχει δύο ιδρύματα στα 20 πρώτα για πρώτη φορά: τα Πανεπιστήμια Πεκίνου και Tsinghua μοιράζονται τη 16 θέση. Το Institut Polytechnique de Paris είναι η υψηλότερη νέα είσοδος στην 95η θέση, μετά την συγχώνευση πέντε ιδρυμάτων και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τα περισσότερα ιδρύματα, συνολικά με 183 ιδρύματα, αλλά και με την πολυπληθέστερη παρουσία στις 200 πρώτες θέσεις (57), αν και το μερίδιό της στα πανεπιστήμια στην ομάδα αυτή πέφτει.

Η ηπειρωτική Κίνα τώρα έχει τον πέμπτο συλλογικό αριθμό ιδρυμάτων στις πρώτες 200 θέσεις (πάνω από την έβδομη συλλογική την τελευταία χρονιά), ξεπερνώντας τον Καναδά και στην ίδια θέση με την Ολλανδία. Έξι νέες χώρες προβάλουν στον πίνακα σε σύγκριση με την τελευταία χρονιά: το Αζερμπαϊτζάν, το Εκουαδόρ, η Αιθιοπία, τα Φίτζι, η Παλαιστίνη και η Τανζανία. Το Πανεπιστήμιο του Harvard είναι στην κορυφή του τομέα (των δεικτών αξιολόγησης) της διδασκαλίας, ενώ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην κορυφή του τομέα της έρευνας και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Macau της Κίνας οδηγεί στον τομέα του διεθνούς προφίλ.

Πίνακας 1: Τα πρώτα 10 πανεπιστήμια παγκοσμίως

 

Πίνακας 2: Η κατάταξη των πανεπιστήμιων στην Ελλάδα

Πηγή: Times Higher Education World University Rankings 2022

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής