Επιλεγμένα

Παγκόσμια ταξινόμηση πανεπιστημίων 2021 από το Times Higher Education – Οι θέσεις των Ελληνικών ιδρυμάτων

Από στις 24 Φεβρουαρίου 2021

Η κατάταξη των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο από το THE (Times Higher Education) περιλαμβάνει περισσότερα από 1.500 πανεπιστήμια σε 93 χώρες και περιοχές, καθιστώντας την την μεγαλύτερη και ευρεία ταξινόμηση πανεπιστημίων μέχρι σήμερα. Η ταξινόμηση βασίζεται σε 13 προσεκτικά βαθμονομημένων δεικτών απόδοσης που μετρούν την απόδοση ενός ιδρύματος σε τέσσερις περιοχές: διδασκαλία, έρευνα, μεταφορά γνώσης και διεθνής προοπτική. Αυτή τη χρονιά για την ταξινόμηση αναλύθηκαν περισσότερες από 80 εκατομμύρια αναφορές σε πάνω από 13 εκατομμύρια ερευνητές δημοσιεύσεις και λήφθηκαν υπόψη απαντήσεις σε έρευνα από 22.000 πανεπιστημιακούς παγκοσμίως.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εμφανίζεται στην κορυφή της ταξινόμησης για πέμπτη συνεχή χρονιά, ενώ το Πανεπιστήμιο Tsinghua της ηπειρωτικής Κίνας έγινε το πρώτο Ασιατικό Πανεπιστήμιο που εισέρχεται στα 20 κορυφαία της παγκόσμιας κατάταξης υπό την τρέχουσα μεθοδολογία (που άρχισε από το 2011). Οι ΗΠΑ σημειώνουν ένα ρεκόρ με οχτώ θέσεις στις 10 πρώτες, μετά την αναρρίχηση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Berkeley κατά έξι θέσεις στην έβδομη, όμως τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έξω από τα 200 δείχνουν σημάδια πτώσης. Την ίδια ώρα, υπάρχουν 141 πρωτο-εισερχόμενα ιδρύματα στην κατάταξη, με πρωτιά από το πρόσφατα συγχωνευμένο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay (και ο συναντάμε στην θέση 178). Η Ινδία έχει τον υψηλότερο αριθμό νέων εισόδων (14) και ως αποτέλεσμα καυχιέται έναν αριθμό ρεκόρ ταξινομημένων ιδρυμάτων (63).

Στα δέκα πρώτα πανεπιστήμια εμφανίζονται, πέρα από το πρώτο που αναφέρθηκε ότι είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης [Ηνωμένο Βασίλειο], κατά σειρά: το Πανεπιστήμιο Stanford [ΗΠΑ], το Πανεπιστήμιο Harvard [ΗΠΑ], το Caltech (California Institute of Technology) [ΗΠΑ], το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) [ΗΠΑ], το Πανεπιστήμιο του Cambridge [ΗΠΑ], το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Berkeley, το Πανεπιστήμιο Yale [ΗΠΑ], το Πανεπιστήμιο του Princeton [ΗΠΑ] και η πρώτη δεκάδα κλείνει με το Πανεπιστήμιο του Σικάγου [ΗΠΑ].

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ποιες θέσεις έχουν;

Όσον αφορά στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, τόσο στην παγκόσμια κατάταξη, όσο και στην εσωτερική στο πλαίσιο της χώρας, η εικόνα παρουσιάζεται ως εξής: Πρώτο εμφανίζεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις θέσεις 351-400, δεύτερο ακολουθεί το ΕΚΠΑ, στις θέσεις 401-500 και στη συνέχεια βρίσκουμε στις θέσεις 601-800 το ΑΠΘ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στις θέσεις 801-100 βρίσκουμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ ο κατάλογος ολοκληρώνεται με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις θέσεις 1000+.

Πίνακες με συνολικές και ανά πεδίο βαθμολογίες

Στην περιοχή αυτή παρατίθενται δυο πίνακες, με τη συνολική βαθμολογία και την ανά πεδίο αξιολόγησης βαθμολογία. Ο ένας αναφέρεται στα 10 πρώτα παγκοσμίως πανεπιστήμια και ο δεύτερος στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Η κοινή παράθεση των πινάκων γίνεται για λόγους σύγκρισης των βαθμολογιών και η σκέψη που την επέβαλε είναι ότι θα μπορούσαν (από τη σύγκριση αυτή) να διεγερθούν διαδικασίες βελτίωσης της θέσης των Ελληνικών ιδρυμάτων.

Πίνακας 1: Παγκόσμια κατάταξη – 10 πρώτες θέσεις

 

Πίνακας 2: Κατάταξη Ελληνικών πανεπιστημίων

 

Πηγή: Times Higher Education

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής