Επιλεγμένα

Η ταξινόμηση των 1000 καλύτερων πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο και η θέση των Ελληνικών στην «κατάταξη της Σαγκάης»

Από στις 12 Σεπτεμβρίου 2019

Η ανακοίνωση έγινε 15 Αυγούστου 2019 και σε αυτή αναφέρεται η κατάταξη των 1000 καλύτερων πανεπιστημίων στον πλανήτη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (Academic Ranking of World Universites – ARWU) του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Shanghai Ranking Consultancy. Η ARWU, παρουσιάζει από το 2003 τα κορυφαία 500 πανεπιστήμια ετησίως με βάση διαφανή μεθοδολογία και αντικειμενικά δεδομένα τρίτων. Έχει αναγνωριστεί ως η πιο αξιόπιστη κατάταξη και ως πρόδρομος της παγκόσμιας κατάταξης των πανεπιστημίων.

Η «κατάταξη της Σαγκάης» θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθείται αξιολογείται κάθε πανεπιστήμιο που διαθέτει αποφοίτους και καθηγητές βραβευμένους με Νόμπελ ή άλλα σημαντικά βραβεία, ερευνητές των οποίων τα άρθρα έχουν υψηλή επιστημονική απήχηση και επίδραση, αλλά και άρθρα και δημοσιεύσεις στα σημαντικά περιοδικά Nature και Science. Επιπλέον, στον πίνακα βρίσκονται Πανεπιστήμια με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI).

Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση έξι (6) δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης. Οι δείκτες αυτοί σχετίζονται με τον αριθμό αποφοίτων, τον αριθμό μελών ΔΕΠ που έχουν λάβει βραβεία, των αριθμό μελών ΔΕΠ που έχουν μεγάλο αριθμό αναφορών σε άλλες εργασίες, των αριθμό δημοσιεύσεων σε περιοδικά και βάσεις δεδομένων και την ατομική ακαδημαϊκή επίδοση. Για κάθε δείκτη το καλύτερο ίδρυμα βαθμολογείται με 100, οπότε κάθε άλλο ίδρυμα βαθμολογείται με το ποσοστό που υπολείπεται της βαθμολογίας του πρώτου.

 

Το Πανεπιστήμιο Harvard βρίσκεται στην κορυφής λίστας για 17η χρονιά, τα Πανεπιστήμια Stanford και του Cambridge παραμένουν αντίστοιχα στις θέσεις 2 και 3 ενώ τη δεκάδα των καλύτερων πανεπιστημίων συμπληρώνουν τα MIT, Berkeley, Princeton, Oxford, Columbia, Caltech και του Chicago. Σε σχέση με την Ευρώπη, την καλύτερη κατάταξη (19η θέση) έχει το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich – ETH Zurich) και την αμέσως καλύτερη το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (στην 26η θέση της κατάταξης).

Σύμφωνα με την ARWU (την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων) του Shanghai Ranking Consultancy, μεταξύ των 1000 καλύτερων του κόσμου βρίσκονται επτά ελληνικά πανεπιστήμια. Πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο αναδεικνύεται για άλλη μια χρονιά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (στις θέσεις 301-400). Ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στις θέσεις 401-500), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (στις θέσεις 601-700), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (στις θέσεις 701-800), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (στις θέσεις 801-900) και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλίας (στις θέσεις 901-1000). Τα ιδρύματα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή της λίστας τοποθετούνται με αλφαβητική σειρά.

Πηγή: ShanghaiRanking Consultancy

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής