Επιλεγμένα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μωρά μαθαίνουν καλύτερα τη γλώσσα μέσω παιδικών τραγουδιών

Από στις 3 Δεκεμβρίου 2023

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι γονείς θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τραγουδιστό λόγο, όπως τα παιδικά τραγουδάκια, με τα μωρά τους, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη της γλώσσας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντίθετα με την πίστη πολλών γλωσσολόγων ότι οι φωνητικές πληροφορίες – τα μικρότερα ηχητικά στοιχεία του λόγου, που τυπικά αναπαριστάνονται από το αλφάβητο – είναι η βάση της γλώσσας, η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο ρυθμικός λόγος παίζει κρίσιμο ρόλο στην κτήση της γλώσσας κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του μωρού.

Σύμφωνα με την εργασία οι φωνητικές πληροφορίες μαθαίνονται αξιόπιστα πολύ αργά και αργά: μέχρι περίπου την ηλικία των επτά μηνών, ενώ ο ρυθμικός λόγος βοηθάει τα μωρά να μαθαίνουν τη γλώσσα αναγνωρίζοντας τα όρια των μεμονωμένων λέξεων και είναι αποτελεσματικός στους πρώτους μήνες της ζωής. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Trinity College του Δουβλίνου, φωτίζει τη μάθηση της γλώσσας και τη σχέση της με την δυσλεξία και τις αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές.

 

Περισσότερα στο: «Emergence of the cortical encoding of phonetic features in the first year of life», Nature Communications

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής