Επιλεγμένα

Το ΕΚΠΑ γίνεται το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που σπάει το φράγμα των κορυφαίων 200 πανεπιστημίων σε παγκόσμια κατάταξη

Από στις 22 Φεβρουαρίου 2021

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γίνεται το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που θα μπει στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, σε διεθνή γενική κατάταξη πανεπιστημίων, με παραπάνω του ενός κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking Web of Universities», η οποία δημοσιεύθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2021, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 180η θέση* παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΕΚΠΑ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή κατάταξη, ανέβηκε 53 θέσεις (από την θέση 233 στην θέση 180). Επιπροσθέτως βρίσκεται στην 49η θέση** μεταξύ των 3262 Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη.

Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 28.000 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου. Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με κριτήρια τα οποία αφορούν κυρίως στην παρουσία και στη δημοτικότητα τους στον παγκόσμιο ιστό, την επίδραση του ερευνητικού τους έργου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Με βάση τα αποτελέσματα της μετά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 205, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 329, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 533 και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση 581. Στην συγκεκριμένη κατάταξη που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνονται περίπου 12.000 Πανεπιστήμια παγκοσμίως από τα 30.000 για τα οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και Ελληνικά Πανεπιστήμια, και Ιδιωτικοί Φορείς.

Πηγή: ΕΚΠΑ

Για Περισσότερα: Webometrics Ranking Web of Universities

Σημειώσεις:
* Στον πίνακα της webometrics εμφανίζεται στην θέση 181.
** Στον πίνακα της webometrics σε όλη την Ευρώπη εμφανίζεται στην θέση 73.

 

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής