- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
CERN: Πρώτες εικόνες από τις δοκιμαστικές συγκρούσεις στα 13 TeV στον LHC
Για πρώτη φορά, το βράδυ της Τετάρτης στο πλαίσιο δοκιμών που γίνονται στον Large Hadron Collider (LHC), στο CERN, πρωτόνια συγκρούστηκαν στο ενεργειακό ρεκόρ των 13 TeV. Οι δοκιμαστικές αυτές συγκρούσεις ήταν για να οργανωθούν τα συστήματα που προστατεύουν το μηχάνημα και τους ανιχνευτές από σωματίδια που ξεφεύγουν από τις άκρες της δέσμης.
Ένα βασικό μέρος της διαδικασίας ήταν η οργάνωση των διαμορφωτών δέσμης. Αυτές οι συσκευές οι οποίες απορροφούν αδέσποτα σωματίδια προσαρμόστηκαν στις συνθήκες συγκρουόμενης δέσμης. Η οργάνωση αυτή θα δώσει η ομάδα του επιταχυντή τα δεδομένα που χρειάζονται για να διασφαλιστεί ότι οι μαγνήτες του LHC και οι ανιχνευτές προστατεύονται πλήρως.
Οι δοκιμές συνεχίζονται. Συγκρουόμενες δέσμες θα παραμένουν στον LHC για αρκετές ώρες. Η ομάδα λειτουργίας του LHC θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ποιότητα της δέσμης για τη βελτιστοποίηση της οργάνωσης. Αυτό είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας που θα επιτρέψει τις πειραματικές ομάδες να εργαστούν στους ανιχνευτές ALICE, ATLAS, CMS, LHCf, MOEDAL και TOTEM να ενεργοποιήσουν πλήρως τα πειράματά τους. Η λήψη δεδομένων και η έναρξη της δεύτερης λειτουργίας LHC προγραμματίστηκε για τις αρχές Ιουνίου.
Πηγή: CERN