Επιλεγμένα

Η παρατεταμένη παραμονή της Samantha Cristoforetti στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Από στις 13 Μαΐου 2015

Η αποστολή της Samantha Cristoforetti, αστροναύτη της ESA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έχει παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου. Είχε προγραμματιστεί να τελειώσει αυτή την εβδομάδα, επιστρέφοντας στη Γη μαζί με τον αστροναύτη της NASA Terry Virts και τον κοσμοναύτη Anton Shkaplerov. Η αναβολή προέκυψε επειδή το διαστημόπλοιο Progress 59, της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, δεν κατάφερε να φτάσει στον Σταθμό την περασμένη εβδομάδα, επειδή κάηκε στην ατμόσφαιρα σε μια ανεξέλεγκτη επανείσοδο.

Το περιστατικό έθεσε σε αναμονή τις περαιτέρω εκτοξεύσεις στο Σταθμό, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας για αυτή την αποτυχία. Οι έξι αστροναύτες που ζουν και εργάζονται στο τροχιακό συγκρότημα έχουν αρκετά εφόδια που διαρκούν για πολλές εβδομάδες, ανεξάρτητα από την απώλεια, έτσι η ευημερία τους δεν επηρεάζεται από η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος. Μια ακριβής ημερομηνία για την επιστροφή θα δοθεί από την Roscosmos σύντομα.

Πέντε μήνες στο διάστημα
Η αποστολή της Σαμάνθα έχει το όνομα Futura τονίζοντας την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα που υλοποιεί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας. Η ίδια πετά σαν αστροναύτης της ESA για τον Ιταλικό Οργανισμό Διαστήματος (ASI) στο πλαίσιο ειδικής συμφωνίας μεταξύ της ASI και της NASA.

Η Σαμάνθα, ο Τέρι και ο Άντον έφτασαν στο Σταθμό, όταν το διαστημόπλοιο Soyuz TMA-15M στο οποίο επέβαιναν προσδέθηκε στο Σταθμό στις 24 Νοεμβρίου του 2014. Από τότε έχουν δει πέντε πλοία εφοδιασμού να έρχονται και να φεύγουν, και εργάστηκαν σε αμέτρητα πειράματα. Καθώς όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος δαπανώνται για την επιστήμη κατά τη διάρκεια της 40-ωρης εβδομαδιαίας εργασίας τους.

Η Σαμάνθα τρέχει πειράματα από την ASI και την ESA, αλλά παίρνει μέρος σε περισσότερα με επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι συνέχειες προηγούμενων αποστολών – η μακροβιότητα του Σταθμού είναι ένας λόγος που τον κάνει τόσο ξεχωριστό για τους επιστήμονες.

Συνδεθείτε με την Σαμάνθα και βιώστε την αποστολή Futura μέσα από τα μάτια της μέσω της διεύθυνσης: samanthacristoforetti.esa.int

Πηγή: ESA

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.