- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
Είναι η βαρύτητα μια δύναμη; Το βαρυτικό κύμα και το κύμα βαρύτητας έχουν διαφορά; Μπορούν τα βαρυτικά κύματα να ανιχνευτούν από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία; Τα πάλσαρ μπορούν να αποκαλύψουν τα βαρυτικά κύματα; Που είχε δίκαιο και που είχε άδικο ο Einstein σε σχέση με τα βαρυτικά κύματα; Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βαρυτικών κυμάτων; Ποια είναι τα επόμενα βήματα των επιστημόνων στην περιοχή των βαρυτικών κυμάτων;
Ερωτήματα που θα βρουν τις απαντήσεις τους στο πλαίσιο της συνέντευξης με τον διευθυντή έρευνας στο MIT Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη.
O Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης έλαβε τo πτυχίο Φυσικής το 1988 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), από όπου έλαβε το μεταπτυχιακό του το 1990 και το διδακτορικό του το 1995 στην πειραματική φυσική υψηλών ενεργειών.
Διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής και ερευνητής με την ομάδα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Caltech μέχρι το 2000. Από το 2001 διετέλεσε αρχικά επίκουρος καθηγητής και αργότερα αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Το 2010-2011 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
Σήμερα είναι διευθυντής έρευνας στο ΜΙΤ. Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στηναστροφυσική βαρυτικών κυμάτων, αστροσωματιδιακή φυσική καθώς και υπολογιστική υψηλών επιδόσεων. Έχει επιβλέψει το έργο πέντε υποψήφιους διδάκτορες και έχει δημοσιεύσει μαζί με τους συνεργάτες του 200 επιστημονικές εργασίες.
Ακούστε την συνέντευξη:
Με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, συζητάει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του egno.gr Κωνσταντίνος Α. Ζώκος
Σχετικές αναρτήσεις στο egno.gr:
Ένας ιστός πάλσαρ θα μπορούσε να ανιχνεύσει χαμηλής συχνότητας βαρυτικά κύματα
Οι δίδυμες μαύρες τρύπες του LIGO μπορεί να γεννήθηκαν μέσα σε ένα μόνο άστρο σύμφωνα με νέα μελέτη
Η ESA συγχαίρει για την επιβεβαίωση της ύπαρξης των βαρυτικών κυμάτων
Οι εκρήξεις των ακτίνων γάμμα οδηγούν την έρευνα για τα βαρυτικά κύματα
Το LISA Pathfinder Της ESA Καθ΄Οδόν Προς Την Εύρεση Των Βαρυτικών Κυμάτων (Video)
Εικόνες που δείχνουν την ύπαρξη κοσμικού πληθωρισμού και των αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων