Επιλεγμένα

Διάστημα – Γη: Οι πρώτες εικόνες από τη συνδυαστική δράση δορυφόρων της ESA για την παρακολούθηση της γήινης επιφάνειας (video)

Από στις 22 Ιουνίου 2016

Οι δίδυμοι δορυφόροι Sentinel-1 (εικόνα) συνδυάστηκαν – για πρώτη φορά – για να δείξουν την ικανότητά τους να αποκαλύπτουν ακόμη και μικρές παραμορφώσεις στην επιφάνεια της Γης. Μετά από τους τροχιακούς ελιγμούς του, ο πρόσφατα εκτοξευμένος δορυφόρος Sentinel-1Β, έφτασε στην καθορισμένη τροχιακή του θέση στις 15 Ιουνίου. Ο δορυφόρος είναι τώρα σε τροχιά γύρω από τη Γη, στις 180° από τον δίδυμό του, Sentinel-1A, σε υψόμετρο σχεδόν 700 χιλιόμετρα.

Με τους δύο δορυφόρους να βρίσκονται τελικά στην ίδια τροχιά, μαζί μπορεί να καλύπτεται ολόκληρη η υδρόγειος κάθε έξι ημέρες (παρακολουθείστε το video στο τέλος του κειμένου). Η διπλή δορυφορική αποστολή «ραντάρ όρασης» για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, φέρει ένα προηγμένο ραντάρ για να παρέχει παντός καιρού, μέρας και νύχτας, απεικόνιση της επιφάνειας της Γης. Έχει αποδειχθεί πλέον ότι οι μελλοντικές εικόνες που λαμβάνονται από το δορυφορικό ζευγάρι μπορούν να συγχωνευθούν για να ανιχνεύσουν μικρές αλλαγές που συμβαίνουν μεταξύ των σαρώσεων.

Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να δημιουργηθούν χάρτες ακριβείας της επιφανειακής παραμόρφωσης σε μεγάλες περιοχές, όπως αυτές που προκαλούνται από τεκτονικές διεργασίες, ηφαιστειακές δραστηριότητες ή κατολισθήσεις. Είναι επίσης ένα ιδανικό εργαλείο για να παρακολουθείται η ροή του παγετώνα και οι αλλαγές στην Αρκτική και οι παγονησίδες της Ανταρκτικής.

Το πρώτο συνδυαστικό συμβολογράφημα του Sentinel-1

Το πρώτο συνδυαστικό συμβολογράφημα του Sentinel-1 (Εικόνα από ESA)

Το πρώτο τέτοιο συνδυαστικό συμβολογράφημα του Sentinel-1 συνδυάζει μια σάρωση του Sentinel-1A πάνω από τη νότια Ρουμανία στις 9 Ιουνίου με μια σάρωση από τον Sentinel-1Β πάνω από την ίδια περιοχή μόλις μία ημέρα πριν φτάσει την στοχευόμενη τροχιακή θέση του. Ένα άλλο συμβολογράφημα πάνω από την βορειοδυτική Ρουμανία παρήχθη λίγο μετά από την άφιξη του Sentinel-1Β στην τελική τροχιά του.

Τα πολύχρωμα μοτίβα σχετίζονται με την τοπογραφία και αποδεικνύουν ότι τα δύο πανομοιότυπα δορυφορικά ραντάρ είναι συγχρονισμένα με ακρίβεια, στοχεύοντας προς την ίδια κατεύθυνση και ότι οι δορυφόροι βρίσκονται στις σωστές τροχιές τους. Μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους στα μέσα Σεπτεμβρίου, το ζευγάρι θα είναι έτοιμο να διανείμει δεδομένα για τη συστηματική και τακτική παρακολούθηση της παραμόρφωσης της γήινης επιφάνειας και της δυναμικής του πάγου.

«Μετά τη μεγάλη επιτυχία της δημιουργίας της πρώτης εικόνας ραντάρ σε λιγότερο από τρεις ημέρες μετά από την εκτόξευση, είμαι πολύ ευτυχής να αναφέρω μια άλλη σημαντική επιτυχία, δεδομένου ότι είναι η γενιά των πρώτων συμβολογραφημάτων με τον Sentinel-1Β την ίδια μέρα που φτάσαμε στην τροχιακή θέση, στις 180° από τον Sentinel-1A», δήλωσε ο διαχειριστής του έργου Sentinel-1 της ESA, Ramón Torres. «Είναι υψίστης σημασίας για την αποστολή ότι έχουμε αποδείξει, με την πρώτη προσπάθεια, ότι οι δύο δορυφόροι Sentinel-1 λειτουργούν πολύ καλά μαζί».

Δείτε το video με τη λειτουργία του ζεύγους των δορυφόρων Sentinel-1

Πηγή: ESA

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.