- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Εμπρός να απολαύσουμε (ή να φαντασιωθούμε) την Υπερ-Σελήνη μιας μεγάλης νύχτας
Χμ… Υπερ-Σελήνη μεγάλης νύχτας. Για ποιο λόγο; Επειδή οι νύχτες μας αυτή την περίοδο είναι μεγάλες και επειδή αυτή η Σελήνη κάνει τη μεγαλύτερη διαδρομή της στον ουρανό. Εννοείται ότι στο Νότιο Ημισφαίριο είναι ακριβώς αντίθετα τα «πράγματα».
Ας επιστρέψουμε στην Υπερ-Σελήνη: Πριν από όλα, η πανσέληνος συμβαίνει την ίδια στιγμή παγκοσμίως στις 3 του Δεκέμβρη, του 2017, στις 15:47 UTC [βάλτε +2 ώρες και βρήκατε την ώρα στην Ελλάδα]. Αν τα πράγματα στον ουρανό πηγαίνουν καλά εκείνη την ώρα, θα πρέπει η Σελήνη ήδη να έχει ανατείλει [ανατέλλει 17:20], οπότε αν τα πράγματα και στη Γη πηγαίνουν καλά – και δεν υπάρχουν σύννεφα – μπορεί κάποιος/α να την απολαύσει καθώς θα γεμίζει το οπτικό του/της νεύρο και θα στέλνεται η πληροφορία στον εγκέφαλο.
Αυτή η πανσέληνος θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο πλησιέστερο στον πλανήτη σημείο της τροχιάς του, για αυτόν το μήνα. Πιθανώς το μάτι σας να μη μπορεί να αντιληφθεί μια διαφορά στο μέγεθος της Υπερ-Σελήνης της 3ης Δεκέμβρη από μια άλλη πανσέληνο [παρόλο που έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τη διαφορά στο μέγεθος]. Όμως αυτό που σημειώνουμε είναι ότι η Υπερ-Σελήνη είναι ουσιαστικά φωτεινότερη από ότι μια συνηθισμένη πανσέληνος.
Α! να μη το ξεχάσω: Η θέση του Ήλιου όταν η Υπερ-Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο, είναι ακριβώς στην αντίθετη θέση [ο Ήλιος στις 3 του Δεκέμβρη του 2017 δύει 17:06 και η Υπερ-Σελήνη ανατέλλει 17:20] και η Γη βρίσκεται ανάμεσά τους.
Αυτά και ευχηθείτε να μην υπάρχουν σύννεφα αύριο [3 Δεκέμβρη 2017] για να απολαύσουμε την εικόνα ή τέλος πάντων μια αγκαλιά με τον/την σύντροφό σας κάτω από τη Σελήνη του περίγειου. Όσο μπορούμε ας χαιρόμαστε τον πλανήτη μας και τον ουρανό του!