- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Επιστήμονες με καινούριο τρόπο ανίχνευσης παρακολουθούν τα θετικά φορτία (οπές) και την παγίδευσή τους σε ηλιακά υλικά
Τα οξείδια μετάλλων μετάπτωσης, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου (ZnO), είναι στο κέντρο της πρόσφατης δραστηριότητας στην έρευνα και στην εξέλιξη της μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική (φωτοβολταϊκά) ή σε χημικές μορφές (φωτοκαταλύτες), αλλά επίσης και εφαρμογών όπως οι ανιχνευτές ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας. Όλες αυτές οι εφαρμογές βασίζονται στη δημιουργία αρνητικών (ηλεκτρόνια) και θετικών (οπές) φορτίων και η κατανόηση της εξέλιξής τους ως συνάρτηση του χρόνου είναι κρίσιμο για της εφαρμογές αυτές.
Ενώ τα ηλεκτρόνια ανιχνεύονται με ποικίλες τεχνικές, οι οπές μέχρι τώρα έχουν διαφύγει από την παρατήρηση. Πίσω από αυτό βρίσκονται διάφορες αιτίες: το σήμα των οπών είναι δυσδιάκριτο δίπλα σε αυτό των ηλεκτρονίων και/ή οι στρατηγικές επιλεγμένου στοιχείου δεν μπορούν να εφαρμοστούν επειδή απαιτούν εργασία κάτω από κενό, δηλαδή σε συνθήκες που είναι μακριά από αυτές της πράξης, π.χ. η φάση διαλύματος.
Το εργαστήριο του Majed Chergui στο EPFL, στο Κέντρο για την Υπερταχεία Επιστήμη στη Λωζάνη, μαζί με επιστήμονες από το Ινστιτούτο Paul-Scherrer και το Εθνικό Εργαστήριο Argonne, του Πανεπιστημίου του Σικάγου, έχουν τώρα με επιτυχία ανιχνεύσει οπές και προσδιόρισαν τις θέσεις εγκλωβισμού τους μετά τη φωτοδιέγερση του επάνω άκρου της ζώνης του διάκενου με χρήση χρονικών αναλύσεων των τεχνικών επιλεγμένου στοιχείου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα καινοτόμο φασματόμετρο διασποράς της εκπομπής ακτίνων Χ, που συνδυάζονταν με φασματοσκοπία απορρόφησης ακτίνων-Χ. Η τεχνική τους επέτρεψε να ανιχνεύσουν άμεσα τον εγκλωβισμό των οπών με μια ανάλυση των 80 πικοδευτερολέπτων (1 πικοδευτερόλεπτο είναι ισοδύναμο με ένα εκατομμυριοστό του εκατομμυριοστού του ενός δευτερολέπτου).
Τα δεδομένα, που υποστηρίχθηκαν από προσομοιώσεις υπολογιστή, αποκάλυψαν ότι οι φωτοδιεγερμένες οπές παγιδεύτηκαν στο υπόστρωμα σε μεμονωμένες φορτισμένες κενές θέσεις οξυγόνου. Η παγιδευμένη οπή μετατρέπει τις κενές θέσεις σε διπλά φορτισμένες κενές θέσεις , που γίνονται αιτία τέσσερα άτομα ψευδαργύρου γύρω τους να κινηθούν προς τα έξω κατά 15% περίπου. Στη συνέχεια ο οπές-παγίδες ανασυνδυάζονται με τα μετεγκατεστημένα ηλεκτρόνια της ζώνης αγωγιμότητας με ακτινοβολία, η οποία δημιουργεί την πράσινη φωταύγεια που συνήθως ανιχνεύεται όταν το ZnO χρησιμοποιείται ως ανιχνευτής ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας.
Ο εντοπισμός των οπών-παγίδων και η εξέλιξή τους ανοίγει νέους δρόμους στη σκέψη για την ανάπτυξη στο μέλλον συσκευών και νανοσυσκευών που βασίζονται σε οξείδια μετάλλων σε μετάπτωση. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», αναφέρει ο Majed Chergui. «Με την λειτουργία του νέου Ελβετικού λέιζερ ακτίνων-Χ ελεύθερων ηλεκτρονίων, το SwissFEL στο Ινστιτούτο Paul-Scherrer, μια νέα εποχή ανοίγει μπροστά μας».
Πηγή: EPFL
Περισσότερα στη δημοσίευση: Revealing hole trapping in zinc oxide nanoparticles by time-resolved X-ray spectroscopy. Nature Communications.