- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
NASA: Ο TESS βασίζεται στην επιτυχία της “μεθόδου διάβασης” για την ανίχνευση πλανητών
Ως ο πρώτος διαστημικός, επόπτης του όλου ουρανού στην έρευνα των εξωπλανητών, ο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) είναι έτοιμος να συνεισφέρει με νέα δελεαστικά στοιχεία στην έρευνα για πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. Όπως και η επιτυχημένη αποστολή Kepler πριν από αυτόν, ο TESS θα ερευνήσει για σήματα πλανητών που περνούν μπροστά από το άστρο γύρω από το οποίο περιφέρονται.
Όταν ένας πλανήτης περνά μπροστά από το άστρο του, που αποκαλείται διάβαση – και δίνει ως αποτέλεσμα ένα βραχύχρονο τρεμοπαίξιμο στο φως του άστρου που φαίνεται από έναν παρατηρητή. (Μπορεί κάποιος/α να δει περισσότερα για τη μέθοδο διάβασης για την ανίχνευση πλανητών στο egno ή στη NASA).
Η αποστολή Kepler, που εκτοξεύθηκε το 2009, εστίασε σε ένα μέρος του ουρανού και αναζήτησε να βρει πλανήτες όπως η Γη. Ο TESS, από την άλλη μεριά, θα ψάξει άστρα 30 με 100 φορές φωτεινότερα από αυτά που παρατήρησε ο Kepler. Ο TESS επίσης θα σαρώσει μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή: θα αφιερώνει σχεδόν ένα μήνα το φορά εστιάζοντας σε μια ζώνη του ουρανού, καλύπτοντας τελικώς όλο τον ουρανό, καθώς αναζητά για γήινους πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα – ακόμα αρκετά κοντά για την συνέχεια της μελέτης με χρήση επίγειων τηλεσκοπίων.
Ο TESS σχεδιάστηκε με τη σταθερότητα που απαιτείται για να εστιάσει τις κάμερές του στα άστρα που θα παρατηρήσει. Η διαστημοσυσκευή βασίστηκε στην LEOStar-2 πλατφόρμα της Orbital ATK, που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες αποστολές παρατήρησης της NASA, συμπεριλαμβανομένων των NuSTAR και Orbiting Carbon Observatory-2.
Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε: https://www.nasa.gov/tess.
Πηγή: NASA