Επιλεγμένα

Σύμπαν: Έναν νέου τύπου κοσμικό «λαμπτήρα» με αέριο νέον, δείχνουν οι αστρονόμοι

Από στις 11 Ιανουαρίου 2021

Ένα καινούριο φως δήλωσε την παρουσία του. Ένα καινούριο αστέρι, ένας νέος τύπος άστρου που ποτέ πριν δεν είχε φανεί στην περιοχή των ακτίνων Χ, έκανε την εμφάνισή του. [Έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε για την πολυπλοκότητα του Κόσμου!] Το παράξενο αυτό άστρο σχηματίστηκε μετά τη σύγκρουση και τη συγχώνευση των λευκών νάνων. Γνωρίζετε, απομεινάρια άστρων όπως ο Ήλιος μας, όταν η ζωή τους ολοκληρώνεται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αντί να καταστρέψει ο ένας λευκός νάνος τον άλλον στη σύγκρουσή τους, τα αστρικά υπολείμματα αυτά διαμόρφωσαν ένα νέο αντικείμενο που πλέον λάμπει στην περιοχή των ακτίνων Χ.

Το αντικείμενο αρχικά ανακαλύφθηκε το 2019 και μια ομάδα αστρονόμων υπό την ηγεσία της Lidia Oskinova, του Πανεπιστημίου του Potsdam, στη Γερμανία, ξεκίνησε τη μελέτη του χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, XMM-Newton της ESA. Τότε, οι αστρονόμοι ήδη ανέφεραν ότι το αντικείμενο έχει πολύ μεγάλης ταχύτητας ανέμους και είναι τόσο φωτεινό, και έτσι πολύ μεγάλης μάζας, για να είναι ένας κανονικός λευκός νάνος. Οι αστρονόμοι πρότειναν ότι το αντικείμενο είναι ένας νέος τύπος άστρου που επέζησε από τη σύγκρουση των δυο λευκών νάνων.

Βασισμένοι σε νέες πληροφορίες από το XMM-Newton, η Lidia και η ομάδα της, τώρα προτείνει ότι αυτό που βλέπουμε στην εικόνα [του κειμένου] που παρακολουθούνε, είναι ένας νέος τύπος πηγής ακτίνων Χ που ενεργοποιήθηκε από τη συγχώνευση των δυο λευκών νάνων. Το υπόλειμμα της σύγκρουσης – το νεφέλωμα – είναι επίσης ορατό στην φωτογραφία και αποτελείται κυρίως από το στοιχείο νέον (στην εικόνα φαίνεται πράσινο). Το άστρο είναι πολύ ασταθές και θα καταρρεύσει πιθανώς σε ένα άστρο νετρονίων μέσα σε 10.000 χρόνια.

Πηγή: ESA

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής